След изслушване на разработчика, спорове и скандал пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши, че в края на месеца ще започне пилотното внедряване на Единната информационната система на съдилища (ЕИСС) в 17 съдилища. Системата ще се използва във всички съдилища, освен административните и Върховния административен съд, където би трябвало да функционира друга система.

Първоначалното внедряване на системата ще бъде за 6 седмици и ще се използва в реално време и с реални дела. След това по утвърден график от ВСС ще бъде поетапно внедрявана и във всички други съдилища.
Заседанието на ВСС започна с изслушване на експертите, разработили системата - "Информационно обслужване", които обясниха детайли и отговаряха на въпроси.

Системата е уеб базирана и е разработена на модули като някои могат да бъдат добавяни нови или да се преработват вече съществуващи. Няма ограничение за обема на делата, но системата не е предвидена за работа при разглеждане на дела онлайн.

От отговорите на експертите се разбра и че има защита за личните данни и няма нужда от повторно въвеждане, ако едно дело мине от първа на втора инстанция, например. Системата дава възможност и да се проследи в реално време къде точно се намира хартиената папка на делото и може да се обменя информация и с други системи.

След изслушването на експертите обаче започна спорът по темата дали системата да бъде одобрена веднага или първо да се внедри пилотно, да се тества, ако е нужно да се направят допълнителни промени и тогава ВСС да гласува, че я одобрява.

Атанаска Дишева обясни, че в момента по друг проект е въведена системата за всички административни съдилища, но тя не може да функционира. "За да бъдем застраховани срещу подобна ситуация след внедряване на системата след тези 6 седмици, трябва да обсъдим резултатите и едва тогава да гласуваме дали да се използва във всички съдилища в страната. Първо трябва да се тества, след това да се обсъди и после да се гласува дали да се въведе във всички съдилища", предупреди Дишева.

Гергана Мутафова посочи от своя страна, че има сериозно основание да се гласува още сега. "Пилотното внедряване се извършва в реална и работна среда. Не можем да не одобрим внедряването на Единната информационна система. Трябва да бъде гласувано, преди да се внедри. Ще започнем реално да въвеждаме данни с реални дела", обясни тя.

Председателят на Върховния административния съд Георги Чолаков не присъстваше на изслушването на експертите, но се включи за обсъждането. Той каза, че няма да гласува, защото не е достатъчно запознат с детайлите и не може да направи достатъчно обоснован избор. Той обаче обясни, че в момента системата, с която би трябвало да работят административните съдилища, по документи е приета още от предишния състав на ВСС, но на практика не работи.

"Непрекъснато дава проблеми. Ние сме приели системата една година, преди да стана председател и сме приели, че тя е работеща. В момента се опитвам да съживя мъртвец. Трябва да приемем тези системи, когато наистина сме убедени, че работят. Ако всичко е готово, тествано и направено, тогава можем да я приемем", аргументира се Чолаков.

Боряна Димитрова от своя страна каза, че ЕИСС е много по-усъвършенствана. "Призовавам ви да бъдете смели. Неточностите и детайлите ще бъдат отстранени в движение", каза още тя.

Главният прокурор Иван Гешев подкрепи идеята веднага да бъде гласувана и одобрена системата.

"Ако не одобрим тази система, друга ли трябва да правим? Каквито и недостатъци да има, те са поправими. Има гаранционен срок и възможности да бъде усъвършенствана. Ще нарушим закона и договорни отношения, които могат да имат тежки финансови последици", предупреди Даниела Марчева.

Според председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов е важно ВСС да приеме решение, но обясни, че членовете на съвета би трябвало да бъдат по-внимателни, ако има проблеми.

В крайна сметка против приемането гласуваха единствено Лозан Панов и Атанаска Дишева и мнозинството надделя със становището, че системата може да бъде приета и внедрена във всички съдилища след пилотните 17 и "ремонтирана в движение", ако има проблеми.

Дневник