Обединяването на усилията на тези три световни лидера в ядрената енергетика е ясен знак, че процедурата, свързана с избора на стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене", ще бъде изключително оспорвана. Това обяви в Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова след като по-рано сутринта "Росатом" обяви, че се обединява с други два кандидата - ,"Фраматом" и "Дженерал Електрик" в конкурса за строителството на централата.

Обявлението на Петкова бе загатнато още снощи от премиера Бойко Борисов докато даваше брифинг след появата на снимки от спалнята му,в който по традиция изля поток от постижения на управляващите.

Събирането на трите компании за АЕЦ "Белене" не променя правилата на играта, обяви Петкова пред журналисти в парламента, цитирана от агенция "Фокус".

"Това са три от компаниите, които са световни лидери в областта на ядрената енергетика. Тяхното консолидиране и обединяване на усилията е ясна и много сериозна заявка за много сериозен интерес към този проект. От друга страна останалите участници - китайската корпорация, корейската хидроатомна корпорация също са сред световните лидери в областта на ядрената енергетика и това дава знак за една много оспорвана процедура", заключи министърът.

Според нея, за да се стигне до това обединение "тези световни лидери в областта ядрената енергетика очевидно са повярвали в нас".

Тя обвърза обявлението на трите компании със заслугите на премиера по темата, което направиха и редица членовете на ГЕРБ тази сутрин. "За това огромна роля има правителството и лично премиерът Бойко Борисов, който със своята открита позиция, открита политика, честно спрямо всички заинтересовани страни, е заявил своята позиция в тази посока. Това до голяма степен е повлияло и тези три световни лидери в областта на ядрената енергетика да обединят своя проект", обяви Петкова.

Дневник

 

Тя отново припомни основната теза на правителството, че проектът ще се изгражда на пазарен принцип и че засега оценката е, че той ще струва около 10 млрд. евро. "Това трябва да бъде стойността, около която ние сме се обединили в условията, които ще изискваме от страна на компаниите", каза тя.