Германски федерални прокурори обвиниха руската държава в поръчването на убийството на бивш чеченски бунтовник миналото лято в Берлин и повдигнаха обвинения на руснак за престъплението, което сериозно влоши отношенията между двете страни.

Събрани са достатъчно доказателства, че Вадим К е извършител на убийството и притежава незаконно оръжие. "Обвиняемият е приел нареждане от държавните власти да убие. Той или се е надявал на финансова облага, или е споделял мотива на възложителите да бъде ликвидиран политически опонент, като така отмъсти за участие в предишни конфликти в Русия", се казва в официалното съобщение, цитирано от "Ройтерс".

Русия отрича да има каквото и да е общо с това. Президентът Владимир Путин каза, че самият убит е бил убиец, извършвал кървави деяния на руска територия и че не е било изпълнено желанието на Москва да бъде екстрадиран.

Външният министър Хайко Маас приветства заключенията на прокуратурата и нарече убийството "изключително сериозен" инцидент. Руският посланик бе извикан в министерството, за да му бъде разяснена германската позиция и Москва да разбере, че Берлин си запазва правото за последващи действия. Двама служители на посолството вече бяха изгонени през декември 2019 г. във връзка със случая.

Започнали са и стъпки срещу Москва за хакерската атака срещу германския парламент през 2015 г. Руският посланик бе извикан през май за този случай, а Германия обмисля санкции срещу виновните за това нападение.

Москва отрича поделение на военното ѝ разузнаване да стои зад случилото се. Тогава бяха откраднати лични данни, включително съобщения от пощата на Ангела Меркел за избирателния ѝ район.

Европейските лидери почти сигурно ще удължат утре на срещата си на върха санкциите срещу Русия до януари 2021 г., съобщи "Ройтерс", позовавайки се на официални източници.

Дневник