Руски бойни самолети, доставени в Либия през май, продължават да летят в страната в подкрепа на спонсорирани от руската държава частни военни компании, съобщи командването за Африка на американската армия. То разпространи и нови снимки, за които обяснява, че са доказателство за използването от руснаците на летища в Джуфра и Сирт.

"Систематичното участие на Русия в Либия увеличава насилието и отлага политическото решение. Русия продължава да изгражда стратегически форпост на южния фланг на НАТО и го прави с цената на живота на невинни либийци", заяви ген. Брадфод Джеринг, директор по операциите на USAFRICOM.

Поне 14 броя МиГ 29 и няколко Су-24 са били прехврърлени от Сирия, където са заличени руските им обозначителни знаци, съобщиха от AFRICOM преди два месеца. Сирт и Джуфра са на разделителната линия между двете големи групи, воюващи в Либия - международно признатото Правителство на националното съгласие в Триполи и Либийската национална армия на Халифа Хафтар.

Силите на Хафтар бяха изтласкани след 14-месечна офанзива от околностите на столизата, но се задържат в района на Сирт и контролират ВВС базата в Джуфра.

"Притесняваме се, че тези руски самолети са управлявани от неопитни наемници от частни армии, които не се придържат към международните закони, т.е. не са обвързани с традиционните правила за водене на въоръжен конфликт", допълва ген. Джеринг.

Русия, Египет и Обединените арабски емирства подкрепят армията на Хафтар, докато властта в Триполи открито е подпомагана от Турция. Според AFRICOM вкарването на руските самолети е грубо нарушение на оръжейното ембарго на ООН и променя естеството на конфликта, а само в Либия има около 2 хиляди наемници от групата "Вагнер".

Дневник