Възможно ли е Националната служба за охрана да не си е свършила работата и така спалнята на премиера Борисов да е станала обект за снимките, които бяха разпространени.

Този въпрос бе коментиран в интервю за програма "Хоризонт" на БНР от бившия директор на НСО ген. Димитър Владимиров.

Спалнята и домът е лично неприкосновено пространство на охраняваното лице и несериозно е да се допусне, че там ще влезе през нощта или рано сутринта някой от НСО и ще заснеме спящия премиер, заяви бившият директор на охранителната служба по времето на президентите Желю Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов. Там могат да влизат само близки на охраняваното лице по негово желание, подчерта той.

Той направи изричната уговорка, че

най-напред трябва да се установи дали снимките са автентични и не са монтаж

В сряда премиерът Борисов на нарочен брифинг намекна че НСО, която се води на подчинение на президента, може да има връзка с разпространените същи ден снимки, на които се виждат нощни шкафчета с пачки банкноти в евро, малки кюлчета злато, пистолет, както и снимка на спящия премиер.

Владимиров обясни, че охраната, осъществявана от НСО, бива обектова и лична, но и за двата вида домът е лично пространство.

Има момчета, които 10 години служат при премиера

и много трудно, невъзможно е да се предположи, смятам изключено, някой от тях да влезе или да допусне, ако е във възможностите му, да бъде сниман премиерът в леглото си или каквото и да е друго в стаята му, каза Владимиров.

Бившият началник на НСО коментира и промените в Закона за МВР и отбеляза като

абсолютно неправилна стъпка създаването на паралелна структура за охрана

чрез сливането на дирекция "Жандармерия" и Отряда за борба с тероризма в нова служба, която да извършва и охранителна дейност за държавни служители. Професионализмът на охраната се изгражда с години и не е рационално да не бъде използван по предназначение този на НСО, а да се харчат пари да се правят паралелни служби, вместо да си сътрудничат.

В подкрепа на твърдението, че в НСО работят професионалисти, ген. Владимиров каза, че неотдавна

Върховната прокуратура поканила 34-ма души от НСО за формиране на своя охранителна структура

И те са приели, защото заплащането там е по-голямо.

Според ген. Владимиров НСО има проблеми, но те се решават с разумни и обмислени реформи, а не с назначаване да директори по неясни критерии, както пред време "бивш служител на МВР оглавил службата, в нея навлезли калинки и са били направени доста поразии".

Защо се охраняват лица 4 години след като освободят постовете си

запита риторично Владимиров и обясни, че сега дори някой да е заемал поста председател на парламента само няколко месеца, има право на автомобил и охрана следващите 4 години.

По закон НСО охранява задължително само председателя на парламента, премиера, президента и вицепрезидента.

Ген. Владимиров намира несправедливи непрекъснатите нападки над НСО и смята, че се води цленасочена пропаганда срещу службата. Той отново акцентира на професионализма на служителите. "Никой не похвали шофьора, който предотврати челен удар край Шумен и спаси живота на г-жа Цвета Караянчева", припомни бившият директор на НСО.

Дневник