Ще бъде ли Димитър Пенев най-желаният трансфер за българските участници в европейските клубни турнири тази година? Не, 74-годишният бивш футболен национал няма да се връща на терена, но повече от всякога прочутият му късмет при тегленето на жребиите ще е необходим.

Заради пандемията и объркването на календара на вътрешните и международните първенства УЕФА направи промени за европейските клубни турнири за следващия сезон. Те пряко ще засегнат българските участници, които традиционно гледат към Европа с очакване на свежи приходи от преминаването на всеки квалификационен кръг и всяко домакинство.

УЕФА реши, че всички квалификационни кръгове, с изключение единствено на плейофа за влизане в групите на Шампионската лига, ще са в един мач. Домакинът за тази среща ще бъде определян чрез жребий. Мачовете започват през втората седмица на август.

Традиционно, най-големи очаквания и цели в Европа ще има "Лудогорец", за който изглежда въпрос само на време да си осигури девета поредна шампионска титла в България. Изпълнителният директор на клуба Ангел Петричев заяви пред "Дневник", че плановете на ръководството няма да се променят след решението на УЕФА.

"Не сме очаквали нещата да са постарому. Ние си имаме цели и ги следваме. От години план минимум е влизане в групите на Лига Европа, а голямата задача е влизане в групите на Шампионската лига". Той посочи, че няма да има промяна и в насоките за селекцията, като по думите му тя няма да е голяма.

Устремени в борбата за класиране за европейската сцена са "Локомотив" (Пловдив), ЦСКА и "Левски", които следват "Лудогорец" в класирането, а заедно с "Ботев" (Пловдив) са част от полуфиналите за Купата на България.

С добри позиции и в добра форма е миналогодишният носител на купата "Локомотив" (Пловдив). "Решението е такова, каквото е, и всички трябва да го изпълняват. Ние сме си направили нашата математика", каза собственикът на черно-белите Христо Крушарски пред "Дневник" и добави, че отборът му играе по еднакъв начин и като домакин, и като гост.

Той заяви, че селекцията на отбора няма да бъде повлияна от решението. "Футболисти на нас не ни трябват. Селекцията ще е ограничена, като ще вземем само българи. Вече започваме да гоним школата, стига сме купували. Искам да направим школа, от която да излизат таланти и да ги продаваме", каза Крушарски.

Дневник