Работещите в Индустриалния парк край Шумен ще могат да ходят до там с колите си, дори да нямат винетен стикер. За да отпадне участъка от списъка на платените пътища община Шумен се съгласява да поеме зимното и лятното му поддържане, за което ще дава 5 888 лева годишно. 

Въпросът бе разгледан днес от постоянната комисия по Териториално развитие и селищно устройство /ТРСУ/, но ще бъде подложен на гласуване и на сесия идния четвъртък. 

Околовръстното на Шумен е част от републиканската пътна мрежа, за която се изисква винетка. От държавната Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ са представили на общината писмо с условията за изваждане на километър републикански път от системата на винетките. Сумата за текущ ремонт и поддръжка на километър е 5000 лв. на година, а за зимно поддържане 3000 лв. за първокласен и 2000 лв. за второкласен. 

Така общината преценила, че е най-целесъобразно да се извади от системата на винетките само участъка от 736 метра от детелината на края на кв. "Тракия" до входа на Индустриалния парк. 

"Все пак в Парка работят много хора, които пътуват от града до там с колите си", каза днес директорът на дирекция "Устройство на територията" Валентина Йорданова. Комисията по  ТРСУ гласува предложението единодушно.  

Да няма винетки за пътуване от "Мътница" и "Макак" до Шумен в началото на миналата година настояха жители на двата квартала. За да се извадят от системата на АПИ тези пътища обаче биха стрували близо 100 хил. лв. на година и затова общината не е отправила такова искане. Също така по неписана договорка колите на ТОЛ полицията избягват тези отсечки. 

ШУМ.БГ