Експерти от Дирекцията на ПП „Шуменско плато“ поставиха предупредителни табели и обезопасителни ленти в района на Костадиновия скален манастир над великопреславското село Осмар, заради срутище, съобщиха от Природния парк.

Отломки са се отчупили под скалния феномен „Окото“ и срутището е препречило един от подходите към него. За това са информирали туристи. Според експертите не е засегнат скалния манастир, металната стълба, водеща до входа му също не е пострадала, но са взети обезопасителни мерки, с които да се ограничи преминаването под рушащата се скала, където има опасност и от падащи камъни.

Заради риск от инциденти от Дирекцията на Парка препоръчват на туристите изкачването до скалния феномен „Окото“ да става само от подхода, където има обезопасително въже, а посещението на Костадиновия манастир да бъде с повишено внимание тъй като подобно срутване на варовиковите скали е имало и преди.

От Дирекцията припомниха още, че според чл. 144 от Закона за горите, достъпът до горските територии е свободен и на собствен риск.

ШУМ.БГ