Националният тотализатор може да фалира, тъй като през последните 5 години постъпленията в него значително са намалели. Това заяви пред БНТ председателят на Сметната палата Цветан Цветков. Коментарът му дойде, след като институцията завърши одит на тотото за 2018 г.

"През последните 5 години тотото непрекъснато отчита финансова загуба. Ако постъпленията през 2014 г. са били 178 млн. лв., то през 2018 г. вече са 162 млн. лв. Има опасност тотото да фалира и тази опасност е много голяма", уточни Цветков.

Той припомни, че 18% от постъпленията на тотализатора се превеждат за развитието на спорта в страната, но в последните години тези суми са превишавали значително печалбата, която има тотото след облагане с данък.

Цветков каза още, че частните хазартни оператори са печелели много повече в сравнение с държавния тотализатор. Те са били облагодетелствани от закона, който им е позволявал да плащат по-малък данък върху постъпленията.

"Основната мисия на спортния тотализатор е да подпомага развитието на националния спорт и да подкрепя финансово развитието на училищната спортна дейност. В този смисъл тотализаторът би трябвало да насочва част от постъпленията си и за строеж и поддържане на спортни съоръжения в училищата. Това обаче не е правено с години", добави той.

Дневник