Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е на мнение, че и след премахването на извънредната епидемична обстановка, което се очаква да стане на 30 юни, мерките за ограничаване на коронавируса да се прилагат препоръчително.

Няма ситуация в която да предложа удължаване на извънредната епидемична обстановка, но това не значи че не трябва да спазваме основни противоепидемични правила, каза той в интервю за радио "Дарик". Засега до края на месеца остава задължително носенето на маски в лечебни заведения, аптеки, градския транспорт и изискването за 50% запълняемост на театрални и концертни зали. Сервитьорите в заведенията все още трябва да са с маска, когато сервират и са в пряк контакт с клиентите, напомни Ананиев.

"Аз държа дори и като препоръчително много от мерките да останат, защото трябва да ограничим разпространението на вируса, не се знае дали ще има втора и следваща вълна", каза той.

Министърът подчерта, че България е сред страните с най-малко заразени на 100 хил. души население - около 5%, докато в други се достига до 15% и дори 40%. До края на месеца Европейската комисия ще решава какъв трябва да е делът заразени в трети страни, под който да бъде разрешено влизането на територията на Евросъюза. България очаква да бъде определен конкретен праг - засега се мисли за 15-20%, за да освободи също достъпа до територията на страната на граждани от трети страни без да им налага карантина, поясни Ананиев.

В отговор на въпрос министърът посочи, че най-вероятно след откриването и пускането в производство на ваксина срещу COVID-19, тя ще бъде задължителна, тоест безплатна, само за определени най-уязвими групи граждани, например пенсионерите, за които и сега държавата осигурява безплатни противогрипни ваксини. Останалите ще трябва да си ги купуват сами, ако искат да се имунизират. "Дали ще влезе в имунизационния календар, е държавно решение", поясни той. С уговорката, че все още няма ваксина, Ананиев каза, че се говори за единичната цена от около 4-5 евро - напълно достъпна.

Дневник