Кипър ще прави тестове за коронавирус на случаен принцип на пристигащите пътници на летищата си, съобщи в. "Катимерини". Мярката бе обявена ден преди да изтече друга, която задължаваше пристигащите от 19 държави да идват с бележка от здравните власти, че не са заразени. Сред тях бяха България, Австрия, Гърция, Финландия, Германия, Норвегия и Унгария.

Провеждането на тестове е избрано по съвет на здравни експерти, обясни говорител на правителството. Кипър успя да удържи разпространението на заразата, благодарение на почти тримесечни ограничения, започнали в средата на март. Сега страната се надява да възстанови туристическия сектор, на който дължи 13% от икономиката си, но в същото време да предотврати внос на заразата, който може да увреди имиджа ѝ.

Летищните власти целят да тестват 10-15% от 1500 пътници, които се очаква да пристигат всеки ден в идните няколко седмици, обясни здравният министър Константинос Йоану. На случаен принцип ще се тестват и пътниците от Израел, Полша и Румъния, които все пак трябва да си носят и бележка от лекар.

На 21 юни ще отворят и осем от деветте КПП-та между Кипър и окупираната от Турция северна част на острова.

Дневник