Премиерът Бойко Борисов предупреди, че 2021 г. може да се окаже по-тежка за икономиката на страната, отколкото тази, защото резервите на държавата постепенно се изчерпват. Той изрази мнение, че в тази ситуация политическите партии би следвало да се консолидират срещу предстоящата опасност. Борисов и членове на кабинета говориха на среща със симпатизанти в Стара Загора, а проявата беше излъчвана в профила му във "Фейсбук".

"Мазнинката" на държавата изтънява

"Тази не е най-трудната година, догодина е най-трудната. Светът ще влезе в тежка година и ако политическата класа имаше инстинкт за самосъхранение...Аз щях, ако бях опозиция, да кажа: Дайте за година и половина да работим заедно. Народът няма да може да го понесе. Догодина няма да можем да понесем криза, ако не сме единни като немците. Ще свършат парите, в Европа ще свършат парите," каза премиерът, което съвпада с позицията на ДПС за програмно управление. "Изтънява мазнинката на държавата. Ние се движим по ръба", добави той.

Борисов подчерта, че очаква присъединяването на България към банковия съюз, което, по думите му, е не-по-малко важно от чакалнята на еврозоната, защото гарантира, че занапред в страната няма да фалират банки, дори да се върнат "проф. Гечев и проф. Орешарски", намеквайки за участието на депутата от БСП и икономист Румен Гечев в правителството на Жан Виденов, довело до множество банкови фалити и фалита на КТБ при премиер Пламен Орешарски (който е доцент, а не професор). "Основна специалност - фалит и после милиарди ние попълваме", иронизира той.

В банковия съюз България преминава "на първа скорост" в ЕС

Ползите за България от влизането в банковия и валутния съюз ще са, че страната вече няма да е от частта на Европа "на втората скорост", ако държавата влезе в катаклизъм, и по-малки лихви. Сравни ситуацията с едно семейство, в което, ако има доверие, съпругът дава заплатата на съпругата без да се страхува, че тя ще я занесе в мола.

На срещата в Стара Загора кметове на населени места в региона от ГЕРБ многократно благодариха на изпълнителната власт и лично на Борисов за грижите и го увериха, че го подкрепят в момент, в който е подложен на анонимни компромати. Повече за разпространяваните анонимно записи и снимки и реакцията на Борисов четете тук.

В отлична форма съм

Борисов отговори, че не се нуждае от такава подкрепа, защото не му е за пръв път да изпадне в такава ситуация и се уповава на мъдростта на народа, цитира и няколко пословици, между които "Който нож вади, от нож умира".

"В отлична форма съм, за да ми е нужна подкрепа. Ние и хубаво, и лошо си го понасяме, ремонтираме и продължаваме напред. (...). Това не ми е нито за първи, нито за втори път и съм свикнал, нито съм незаменим лидер, нито ГЕРБ без мене не може, виждате, че и без Цветанов може да се напълни залата", каза Борисов. Той отдели време в речта си за бившия си пръв заместник, който преди дни напусна ГЕРБ, за да започне нов политически проект, като призова съпартийците си да не харчат енергия за злоба, защото злобният човек "сам ще се изяде от злоба", докато ГЕРБ е демократична партия. "Така че не обръщайте внимание на Цветанов и на всеки, който ви хули - злобата убива. Ние имаме да построим още - защото построеното остава за 100 години напред", призова той активистите от ГЕРБ.

Борисов коментира и БСП, която, според него, се е фокусирала върху личността му като основен враг, което било израз на слабост. "В личен план ми стига, че една сто и кусур годишна партия, най-мощната, освен Борисов друго не знае. Стават и лягат с мене. Това е срамно и за вас, комунистите, имали сте смели хора, партизани и ятаци, които са се борили с фашистите. Това е срамота: да си издигнем един човек да враг, значи сме много слаби," обърна се той пряко към социалистите.

Премиерът подчерта, че правителството е намалило данъците, загубило е приходи, но въпреки това не е съкратило разходите, а кметовете дори не усещали кризата, защото и днес го посрещнали с молби за допълнително финансиране на различни проекти в общините им.

Дневник