Федерален съдия заяви днес, че бившият съветник за националната сигурност на президента Тръмп, Джон Болтън, може да публикува книгата си с разкрития за работата му в Белия дом въпреки усилията на администрацията на Тръмп да блокира издаването й поради опасения от оповестяване на поверителна информация, предаде агенция "Асошиейтед прес".

Книгата съдържа критики към външната политика на президента Тръмп по време на бурната година и половина, която Болтън прекара в Белия дом. Съдебното решение е победа за Болтън в дело, в което бяха намесени Първата поправка към конституцията (за свободата на словото) и съображения за национална сигурност.

Федералният съдия Ройс Ламбърт обаче изрази и безпокойството си, че Болтън "си играе с националната сигурност на САЩ" с отказа си да приеме преглед на книгата му преди публикуването й. Тази процедура има за цел да избегне разкриване на поверителна информация от правителствени служители в техни книги.

Болтън "е поел на своя отговорност да публикува книгата си, без да си осигури одобрение от органите за национална сигурност" и е възможно да е нанесъл непоправими щети на националната сигурност, заяви съдията.

Тъй като обаче 200 000 копия на книгата вече са изпратени на книжарници из страната, опит да се спре публикуването й би бил напразен, изтъкна Ламбърт. "Има стотици хиляди копия на книгата из цял свят, много от тях в редакции на медии. Щетата вече е нанесена и няма как да се възстанови статуквото", заяви съдията.

Тръмп определи решението като "ОГРОМНА СЪДЕБНА ПОБЕДА срещу Болтън". "Многоуважаваният съдия не би могъл да направи нищо, за да спре книгата, след като вече е дадена на много хора и медии, НО имаше силни изявления и решения за ПАРИ и за ИЗНАСЯНЕ НА КЛАСИФИЦИРАНА ИНФОРМАЦИЯ", писа той в "Туитър".

"Болтън обичаше да хвърля бомби върху хората, сега бомби ще се хвърлят върху него", каза още Тръмп, визирайки "ястребовата" външнополитическа настройка на бившия си съветник, който напусна през септември.

В книгата си той твърди, че познанията на президента за света са опасно малко и че мотивите зад много от инициативите му са единствено за лична реклама и изгода. В мемоарите си Болтън цитира много разговори, на които Тръмп демонстрирал "фундаментално неприемливо поведение, което подкопава всякаква легитимност на президентството му". "Наистина не успях да установя никакъв водещ принцип освен това, че всяко нещо трябва да е добро за преизбирането на Доналд Тръмп", допълва той пред АВС.

Според него едни от най-тревожните изказвания на Тръмп срещу медиите са били направени на среща през 2019 г. в щата Ню Джърси. На нея президентът казал, че журналист, който отказва да разкрие източниците си, трябва да бъде вкаран в затвора и "трябва да го екзекутират".

Дневник