Тенденциите са смущаващи - повече от 8 дни имаме увеличение на положителните случаи, обясняваме го с големия процент положителни проби от т нар взривове, но взривовете станаха много - в Софийска област, в областите Кюстендил, Благоевград, Смолян, в края на миналата седмица - в Шуменско. Това коментира пред БНР членът на кризисния щаб и директор на Института за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Това ще има много негативни последици, предупреди той.

Според него основната причина за появата на тези "взривове" е че хората не спазват дистанция и в дъждовното време се събират да празнуват на закрито. "Надценил съм самосъзнанието на сънародниците ни... На закрити обществени места препоръчвам маски. Използване на дезинфектанти. Избягване на събирания на големи групи на закрито... Маската предпазва... Лъчът ми надежда беше хората да знаят какви мерки да предприемат и как да ги прилагат. Ако беше така, щяхме да ликвидираме вируса и усилията ни щяха да бъдат да не допускаме внос на вируса", каза той.

Все пак експертът е на мнение, че не е необходимо да се забранява на хората да излизат, нито да се организират пропускателни пунктове, но призова за пореден път да не се подценяват препоръките на щаба - да се спазва дистанция, да се извършва дезинфекция редовно и да се спазва дисциплина.

Кантарджиев обясни отказа на членовете на кризисния щаб да участват в публичен дебат с медици, които имат различно мнение за предприеманите мерки, с това, че темата е строго научна, а не политическа. Увери, че преди да прави публични съобщения се информира от авторитетни специализирани източници, които дискутира и със свои колеги - специалисти.

Основните въпроси за бъдещата ваксина са в това до каква степен тя ще предпазва от инфекция, колко дълго ще може да предпазва и дали няма да предпазва от инфекция, а само ще доведе до по леко протичане на заболяването, поясни той.

Дневник