Службите не са носни кърпички, а тромави инертни структури, с които трябва да се работи внимателно. За това предупреди бившият началник на Националната служба за охрана (НСО) ген. Румен Миланов в интервю за БНР.

Той коментира скандалите около НСО и структурните промени, предприети от управляващите, с които жандармерията и отрядът за борба с тероризма се обединяват в паралелна на НСО служба за охрана, но в рамките на МВР. Очаква се на 22 юни президентът да наложи частично вето върху промените в Закона за МВР, но засега не е потвърдил дали оспорва конкретно тези текстове и с какви мотиви.

"Събирането на жандармерията и отряда за борба с тероризма от формална страна не е проблем, но ако бъдат смесени функционално, става проблем", каза Миланов. Той подчерта, че жандармерията има социална функция и по същество е полиция , участва в противоепидемичните мерки, в опазването на реколтата. Докато функцията на отряда за борба с тероризма е много специфична - това са хора без лица, задачите им са "на живот и смърт" и са подготвени да се борят с много тежки престъпления.

По думите на ген. Миланов новата възможност в измененията на закона, която предполага охраняваните да имат право на избор коя служба да ги пази, ще доведе до "какофония". "Това е държавна охрана, а не концерт по желание", подчерта експертът. "Някой може да си пожелае да го охранява МВР, друг - НСО, но бюджетите на тези структури се правят година за година. Това поражда редица проблеми и затруднения и ще намали потенциала на НСО без да е сигурно, че потенциалът на МВР ще се увеличи", продължи той. Експертът изтъкна, че на изпитание ще бъде поставена и координацията между различните звена и предупреди за проблеми, ако на едно и също място се намират едновременно хора, охранявани от двете служби.

"Вероятно има политическа мотивация да се създаде друга служба, която да не е на подчинение на президента. Но това не са носни кърпички. Тези структури са тромави, инертни и с тях трябва да се работи внимателно. Подходът да правим системни промени, които не са достатъчно обмислени, крие опасност за ефективността и на МВР, и на НСО", каза експертът.

По повод разпространените анонимно снимки от спалнята на премиера Бойко Борисов, в една от които той се разпозна и допусна, че са правени от негов близък, Миланов коментира, че чрез тях се откроява проблемът с личното обкръжение на ВИП-охраняваните и докъде трябва да се простира тяхното лично пространство. "Това, което виждаме със снимките, отваря въпрос за една по-хомогенна система за национална сигурност и охрана на нашите държавни ръководители и за изясняване на тяхното обкръжение", каза той.

Дневник