Ваканционни занимания за децата на Шумен предлагат и това лято читалища, библиотеката, музеят, спортната школа, детският комплекс. През месеците юли и август децата ще могат да рисуват, пеят, спортуват, да научат нови неща, заявяват от образователните и културни институции.

Традиционно за всяка школа, тренировка и клуб по интереси има съставен график и са упоменати  за кои възрастови групи ще са заниманията.

Това лято Обединен детски комплекс „Анастас Стоянов“ кани децата на „Неочаквана ваканция с ОДК“. Заниманията са подходящи за деца от 7 до 14 години, а ваканционните дейности дават възможност на децата свободно да рисуват, пеят, спортуват и творят. Това лято преподавателите от ОДК ще провеждат занимания в сградата на комплекса, в къща „Баба Райна“, а новото е откритата занималня на територията на Шуменското плато“. Ваканционните занимания могат да са целодневни или за половин ден, уточниха от комплекса. Цената за ден е 6 лв., а за 4 часа – 3 лв. Ако родителите искат храна за децата ще доплатят 4 лв., а транспорта до Шуменското плато е от 2 лв. Всички подробности са описани на сайта на ОДК.

Безплатни, както всяко лято, са тренировките по различни видове спорт в Ученическа спортна школа „Хан Крум“. През юли и август спортните натури могат да играят баскетбол, волейбол, хандбал, карате, футбол, художествена гимнастика, шахмат, да се пробват в  дисциплините на леката атлетика. За повече информация на сайта на общината е даден телефон 054/860 325.

Детска работилница и летен музей и това лято предлагат РБ „Стилиян Чилингиров“ и Регионалния музей в Шумен, става ясно от програмата за летни занимания, публикувана на сайта на Община Шумен.  

От библиотеката организират творчески ателиета за деца от 8 до 14 години. Ателиетата са пет и са наречени: „Шумен в думи“, „Архитектурата като изкуство”, „Шумен в картини“, „Книгата като изкуство“, „Креативният Шумен“. Телефонът за повече информация е 0879060072.

За деца от 5 до 15 години ще са интересни заниманията в Летния музей на РИМ – Шумен. Възможност за игри и знания децата ще могат да получат в централната сграда на РИМ и в къщите музеи. Подробности за предлаганите летни забавления от музея може да се получат на място в сградата му или на посочените в сайта му телефони за връзка.

Читалищата, особено тези, разположени в селата, отварят широко вратите си за децата това лято. Според информацията на община Шумен през юли шуменското читалище „Пробуда“ ще организира уроци по родолюбие и литературни четения. Народните читалища в кв. „Макак“ и селата Друмево, Мадара, Велино, Ивански, Градище, П. Волов, Салманово, Струйно организират през летните месеци различни занимания по интереси, като голяма част от тях се провеждат на открито.

Всички предложения за летни занимания, публикувани на сайта на община Шумен може да видите в прикачения файл.

За да е безопасна ваканцията за всички, повечето от организациите, която провежда летни занимания, изискват заявление и декларация от родителите, че детето им не е имало контакт със заразени с COVID-19, както и съгласие да посещава занятията според правилата за дистанция, дезинфекция и с нужните предпазни средства.

ШУМ.БГ