Президентът Владимир Путин не изключи да се кандидатира за трети пореден 5-годишен мандат през 2024 г., ако на всенародно гласуване бъде одобрена поправка в конституцията, която ще му позволи това.

"Не изключвам възможността да се кандидатирам, ако това се появи в конституцията. Ще видим", каза той в интервю за филма "Русия. Кремъл. Путин" по държавния канал "Россия-1". Преди дни той определи гласуването като символ на демокрацията, защото отстъпвало повече права на парламента. Но една от поправките занулява досегашните му два последователни мандата (както е този на предшественика му Дмитрий Медведев) и му позволява да бъде практически несменяем лидер на Русия в продължение на повече от три десетилетия - точно колкото бе 31 години на власт диктаторът Йосиф Сталин.

"Ако не се случи (зануляването на мандатите) след 2 години, знам от личен опит, че вместо нормална и ритмична работа на много равнища във властта ще започне търсене на възможни наследници", допълва Путин, цитиран от ТАСС.

"Трябва да се работи, а не да се търсят наследници."

Путин подписа на 14 март - точно преди избухването на пандемията в Русия - закона за поправките в основния закон. Тази за мандатите бе предложени от депутатката от управляващата партия "Единна Русия" Валентина Терешкова с мотивите, че на страната ѝ трябвала силна президентска власт, защото в момента съществуват "рискове от непредсказуемост".

На 16 март Конституционният съд призна за законна поправката за заличаване на досегашните мандати.

На 1 юли ще има общоруско гласуване, а денят е обявен за неработен. На избирателите, чиито глас има само съвещателен характер, се задава един-единствен въпрос: "Одобрявате ли промените в конституцията на Руската федерация?".

Вячеслав Володин, бившият идеолог на Кремъл от ранните години на Путин, а сега председател на долната камара на парламента, заяви тази седмиа пред "Газета.ру", че и след последния мандат на президента бъдещето на Русия ще се определя от моделите, които той е начертал.

На журналистически въпрос може ли поправките в конституцията да се тълкуват като създаване на система "след Путин", Володин отвърна: "След Путин ще има Путин".

"Русия може единствено да бъде силна. Путин направи това. Той заложи една система, която прави Русия по-силна с всяка изминала година", поясни думите си той. "Затова, когато говорим за президента, целият свят разбира - на Русия ѝ провървя, че имаме силен Путин.

През октомври 2014 г., в първите месеци на санкции и международна изолация заради анексирането на Крим, Володин (тогава той бе началник на кабинета на президента) стана прочут с фразата си "Няма ли го Путин - няма я има и днешна Русия".

Дневник