След заявления от техни клиенти банките са отсрочили плащането по 10% от кредитните им портфейли, показват данни на БНБ, цитирани от "Сега". Това стана възможно, след като централната банка одобри правила за мораториум върху плащанията на 10 април.

Днес изтичат срокът, в който гражданите и бизнесът могат да поискат такова отсрочване.

По данни на БНБ към 31 май в банките са подадени близо 102 хил. заявления за отсрочване на заеми, като одобрените заявления дотогава са 80 300, чиято брутна балансова стойност е 6.064 млрд. лв.

Заявления за отсрочване бяха подавани още от първия възможен ден, като по данни на Асоциацията на банките в България само за три дни бяха подадени над 20 хил. заявления.

Проучване на "Моите пари" показва, че хората са отсрочвали предимно потребителски кредити, като са избирали максималния гратисен период от 6 месеца. Все още няма данни какъв е делът на отсрочените фирмени кредити и този на заемите на домакинствата.

Кредитополучатели се оплакаха, че се увеличава дългът им към съответната банка, след като са го разсрочили. Вестникът цитира обяснението на банките, според което това не е в резултат на повишени лихви или на допълнителни такси, а на това, че с новият погасителен план, който се удължава със същия брой месеци, с които е било отсрочено изплащането на кредита, лихвите през гратисния период не се опрощават, а се прехвърлят върху остатъка от дълга.

Вестникът посочва, че някои банки са позволявали разсрочване само при загуба на част от дохода, безработица, неплатен отпуск и др., а други са се движили по указанията на БНБ - да са били редовни платци или с просрочие не повече от 90 дни.

Дневник