Биолози откриха непознат вид диамантена жаба в гъстите тропически гори на Северен Мадагаскар, съобщи ЮПИ.

Видът Rhombophryne ellae е от род, в който за десетилетие разнообразието се е удвоило. Новият му представител е открит в националния парк "Кехлибарена планина", известен с биоразнообразието си. Макар и флората и фауната в него да е сравнително добре изучена, специалистите продължават да откриват неизвестни видове.

"Веднага щом видях жабата, разбрах, че е нов вид - разказа ръководителят на изследването Марк Д. Шерц. - Оранжевата окраска по краката и големите черни петна на хълбоците веднага ме насочиха към това."

Марк Шерц, който е херпетолог към Държавната баварска колекция, е изучавал този род, докато е работел върху доктората си. Затова е бил сигурен, че няма описан вид с такива оранжеви крака, а само няколко вида са с подобна черна маркировка на хълбоците.


Много често представителите на нови видове приличат толкова много на вече известни, че се налага да бъдат правени ДНК изследвания за идентифицирането им. Тази диамантена жаба обаче се е отличавала видимо от познатите.

Най-близкият й сродник е жаба от района Царатанана, която още не е описана. Тя живее на около 500 км от парка "Кехлибарена планина".

Макар и Rhombophryne ellae да се отличава от останалите диамантени жаби, с оранжево-червени крака са много други скачащи земноводни. Този цвят е еволюирал десетки пъти при жабите, но специалистите не са сигурни за предназначението му.

Дарик