Служители на "Тьониес", най-голямата германска кланица, станала огнище на коронавирус, са отпътували за родината си още преди обявяването на карантината в окръга, където се намира.

Това съобщава ДПА, като цитира източници в окръг Гютерсло, разполагащи със свидетелства, че част от служителите, предимно източноевропейци, сред тях много поляци, румънци и българи, са напуснали района, за да се приберат.

Не е известно каква част от над 6500 служители на "Тьониес" са отпътували, нито колко сред тях са от България или други държави от Източна Европа. За кланицата работят хора от над 87 страни. Най-големите групи са от Румъния и Полша. Същевременно от всички чужди работници около една трета са в Германия със семействата си.

"Билд" вече е писал за отпътували към родината си българи и румънци, отбелязва ДПА.

Най-малко 1331 са заразените с коронавирус в кланицата, съобщават германски медии, които цитират агенцията. Това е резултат при 6139 теста, направени на повечето работници в кланицата. Очакват се още малко над 240 теста.

Ситуацията бе на среща в кризисния щаб в Гютерсло днес, в която ще участват и представители на посолствата на Румъния, Полша и България. Вчера регионалният премиер в Северен Рейн-Вестфалия (където е окръг Гютерсло) Армин Лашет - остро критикуван миналата седмица, след като обвини българи и румънци за новата вълна - каза след посещение в обекта на "Тьониес", че въпреки огромния риск от епидемията заразата е локализирана и няма сериозен риск от разпространение. Днес той промени мнението си и каза, че не изключва карантина в окръга.

Представителите на трите източноевропейски държави обаче бяха поканени, за да ги помолят властите да работят за убеждаване на служителите, че трябва да спазват карантината. "Има 1300 жилища, в които живеят работници и техните семейства и където трябва да се спазват карантинните правила", каза Лашет на пресконференция.

Дневник