Нерегламентирано сметище в кв. „Дивдядово“ установиха експерти от Регионалната инспекция по околна среда и води в Шумен, съобщиха от екоинспекцията. До РИОСВ е подаден сигнал за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в  местността „Гламя“ и от инспекцията са направили извънредна проверка.

На мястото са намерени множество строителни и битови отпадъци. Част от тях са изхвърлени от личния автомобил на жител на квартала. Той бил видян в момента на извършване на деянието от подателя на сигнала. В момента на проверката е установено, че има купчини от тухли, керемиди, фаянс и битови отпадъци разпръснати в периметър от 5-6 дка на поляната в местността. Поляната се стопанисва от Община Шумен чрез кметство Дивдядово, уточниха от РИОСВ.

След огледа на експертите са дадени предписания на общината да почисти замърсения участък в срок до 10 юли като писмено информира за това регионалната инспекция, както и да предотврати повторни замърсявания.

От РИОСВ призоваха свидетели на подобни нарушения да сигнализират в съответната община или на дежурните телефони на инспекцията, като подателите оставят телефон за обратна връзка.

ШУМ.БГ