На руската станция "Мирни" в Антарктида е избухнал пожар, който е унищожил няколко лаборатории, метеорологически кабинет и радио кабината, съобщиха от Арктическия и антарктически научно-изследователски институт (ААНИИ).

Инцидентът е станал на 21 юни вечерта мест овреме и няма жертви и пострадали. Но заради него са унищожени още кабинета по аерология, лабораторията за изследване на космическите лъчи, помещение със сървъри. Заради ураганния вятър пламъците са се прехвърлили на общата столова, но хората са били евакирани навреме и пожарът в тази част е бил овлядан.

В една от унищожените сгради са живеели 11 от общо 23-ма руски полярници, които сега са преместени по други помещения.

Смята се, че това е най-тежкият подобен инцидент от 1982 г., котато на съветската полярна станция "Восток" дълбоко в Антарктида, пожар убива един човек, унищожени са генератори и учените седмици наред живеят без светлина и връзка с останалия свят. На това място температурите достигат минус 88 градуса.

"Мирни" е на източния бряг на Антарктида в района на морето Дейвис. Станцията е открита през 1956 г. на място известно със силните си ветрове (над 200 дни от годината тук духа със скорост над 15 м/с). Средногодишната температура е минус 11 градуса и пада до минус 40.

Австралийската станция "Дейвис" - най-близката до руската, е на почти 700 км.

Дневник