07:30 ч.: Ръст на заразените в Германия с 503 за денонощие

Броят на потвърдените случаи на Ковид-19 в Германия нарасна с 503 до 190 862 души, сочат данни, разпространени днес от института за инфекциозни болести "Роберт Кох", предаде Ройтерс.
Броят на смъртните случаи се е увеличил с 10 до 8895, показват данните на института.

06:00 ч.: В Москва днес отварят врати фитнеси, басейни, ресторанти и кафенета

В Москва от днес отварят врати фитнесите, басейните, ресторантите и кафенетата, както и детските и спортните площадки, предаде агенция ТАСС.
Епидемиологичната ситуация в града позволи на властите да пристъпят към поредния трети етап на отмяна на ограниченията, въведени заради пандемията от новия коронавирус, съобщи кметът на Москва Сергей Собянин.

От днес кафенетата и ресторантите ще могат да приемат клиенти не само на летните си тераси, но и в затворените помещения. Ще отворят врати и спортните центрове - фитнеси, басейни, физкултурно-оздравителни комплекси.
Жителите на града отново ще могат да използват обществената инфраструктура - детски площадки, улични тренажори, пейки. Възобновява се и пътният превоз по река Москва. Отпадат ограниченията за работа на библиотеките и детските градини, в нормален режим ще заработят и учрежденията за социална защита на населението.

Кметът каза, че с оглед на постепенното "откриване" на туристическия сезон властите са отменили ограниченията за работа на туристическите агенции, но засега организирането на екскурзии в Москва остава невъзможно.
В понеделник в Москва бяха регистрирани 26 смъртни случая от Ковид-19, а общо от началото на пандемията са починали 3643 души с потвърдена коронавирусна инфекция, съобщи още ТАСС.

05:10 ч.: Тризнаци в Мексико са дали положителен резултат за COVID-19 в деня на раждането си

В общия брой на заразените с новия коронавирус в Мексико влизат и тризнаци, които са дали положителен резултат за Ковид-19 още в деня на раждането си, информира Асошиейтед прес.

Моника Ранхел, здравен секретар в северния щат Сан Луис Потоси, съобщи, че тризнаците са родени на 8 май от майка, която също е заразена, но няма симптоми. Смята се, че тризнаците не са в опасност. Моника Ранхел съобщи, че случаят се проучва, за да се установи кога точно са се заразили бебетата.

АП отбелязва, че рядко се случва новородени да дадат положителен тест за новия коронавирус.
Общият брой на заразените в Мексико нарасна в понеделник до 185 122 души, а смъртните случаи се увеличиха на 22 584.

04:30 ч.: 22 нови заразени в Китай, 13 - в Пекин

Китай съобщи за нови 22 случая на коронавирус на 22 юни, като 13 от тях са регистрирани в столицата Пекин, предаде агенция Ройтерс, като се позова на Националната здравна комисия.

Предходния ден бяха регистрирани 18 нови случая, от които девет в Пекин.
Китайските власти ограничават движението на хора в столицата и засилват мерките за предотвратяване разпространението на вируса, отбелязва агенцията.
На 22 юни са установени и седем асимптоматични пациенти с Ковид-19. Китай не включва заразени без симптоми към потвърдените случаи, напомня Ройтерс.

03:40 ч.: 4577 новозаразени в Мексико. 759 са смъртните случаи 

Мексико съобщи в понеделник за нови 4577 случая на Ковид-19 и още 759 смъртни случая след потвърдено заразяване с новия коронавирус, предаде агенция Ройтерс, като се позова на здравното министерство.

Общият брой на заразените в Мексико достигна 185 122 души, а на смъртните случаи - 22 584.
Правителството обяви, че реалният брой на заразените в страната е вероятно много по-висок.

03:15 ч.: Заразените в Колумбия вече са над 70 000

Броят на заразените с новия коронавирус в Колумбия нарасна с 2531 души до 71 183, съобщи в понеделник министерството на здравеопазването и социалната защита, цитирано от ТАСС. На 22 юни потвърдихме оздравяването на 1608 пациенти, 2531 нови случаи на заразяване и 73 смъртни случая. Общо броят на оздравелите достигна 28 968 души, на пациентите с Ковид-19 - 71 183, а на починалите - 2310, съобщи министерството в Туитър.
В столицата Богота са регистрирани 21 541 заразени с новия коронавирус. Първият случай на Ковид-19 в Колумбия бе потвърден на 6 март. На 17 март президентът на страната Иван Дуке обяви извънредно положение за срок от 30 дни.

01:30 ч.: Нови 21 432 случаи на заразени в Бразилия. Смъртните случаи за денонощието са 654

Бразилия регистрира нови 21 432 случая на Ковид-19 за последните 24 часа, както и 654 нови смъртни случая от болестта, предаде агенция Ройтерс, като се позова на данни на министерството на здравеопазването на Бразилия.

От началото на пандемията страната е регистрирала 1 106 470 случая на заразяване с новия коронавирус и 51 271 смъртни случая, съобщи в понеделник министерството.

00:15 ч.: СЗО призовава за увеличаване на глобалното производство на дексаметазон

Световната здравна организация призова да се увеличи производството на дексаметазон, предаде Франс прес.

Призивът бе отправен, след като британски учени казаха, че този мощен стероид намалява значително смъртността при хората, които са сериозно засегнати от Ковид-19.

"Следващото предизвикателство е да увеличим производството и бързото и справедливо разпространение на дексаметазона в целия свят, като се съсредоточим върху местата, където той е най-нужен", заяви днес генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. "За щастие става дума за едно не толкова скъпо лекарство и има много производители на дексаметазон в целия свят, които, ние сме уверени, могат да ускорят производството", допълни той.

Генералният директор допълни, че дексаметазонът трябва да се използва само за болни от Ковид-19 в сериозно или критично състояние, които са под строго клинично наблюдение.

Според първите резултати на британско клинично изследване, публикувано миналата седмица, дексаметазонът намалява с една трета смъртността при болните, които са най-тежко засегнати от Ковид-19. Британското изследване показа също така, че смъртността може да бъде намалена с една пета при пациенти, които са по-малко сериозно засегнати от Ковид-19, на които се подава кислород с кислородна маска, но които не са интубирани. Но за сметка на това лечението с медикамента не е показало никакви ползи при пациенти, които не са имали нужда от никаква дихателна асистенция.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.

Клуб Z