Президентът на САЩ Доналд Тръмп продължи до края на тази година мораториум върху издаването на зелени карти и на визи за някои категории чуждестранни работници, предаде Би Би Си.

Те включват висококвалифицирани работници, неземеделски сезонни работници, бавачки и висши ръководни кадри в икономиката.

Белият дом твърди, че мярката ще създаде работни места за американците, които са загубили своите заради пандемията.

Критиците смятат обратното - че Белият дом използва пандемията, за да затегне имиграционните закони.

Ограничението ще засегне 525 хиляди души, съобщи администрацията. Те включват 170 хиляди вече засегнати от замразените зелени карти, с които чужденец получава право на пребиваване в САЩ.

За последните Белият дом обяви, че ги замразява временно през април и срокът на ограничението изтече вчера.

Кои са засегнати?

Притежателите на валидни американски визи не се очаква да бъдат засегнати от заповедта на президента, посочва Би Би Си.

Тя обаче ще засегне притежателите на визи тип H-1B, които са за чужди специалисти във високотехнологичния сектор, главно индийци. Компаниите в Силициевата долина ги предпочитат пред по-скъпо платените им американски колеги. Миналата година е имало 225 хиляди молби за 85 хиляди работни места обявени в програма с този тип визи.

Заповедта ще суспендира повечето визи тип H-2B за сезони работници в туризма, с изключение на тези в земеделието, хранителната промишленост и в здравеопазването.

Заповедта ще ограничи краткосрочните визи по линия на обмена тип J-1, категория, която включва студенти и чужденци, които се грижат за деца. Тя не включва учените.

Ще бъдат замразени и визите тип L за мениджъри и други ключови служители на многонационалните корпорации.

Клуб Z