Преговорите между Сърбия и Косово, водени под егидата на ЕС, биха могли да бъдат подновени през юли, обяви европейският пратеник Мирослав Лайчак след среща с президента на Сърбия Александър Вучич предаде "Франс прес". Това стана след появилата се възможност първите разговори след дълга пауза да са още този четвъртък.

Няма насрочена дата, но това е очакването на назначения преди месеци Лайчак. Ако то стане реалност, диалогът ще се поднови след почти две години пауза. През есента на 2018 г. след стъпки към сближаване на позициите за спорна сделка с размяна на територии между Вучич и косовския му колега Хашим Тачи преговорите бяха преустановени.

Разговорите в Белград се проведоха ден след като Сръбската прогресивна партия на Вучич спечели над три четвърти от местата в парламента. Срещата с Лайчак даде началото на важна дипломатическа седмица за държавния глава, който утре ще е в Москва за отложения Парад на победата и обсъждания на Косово с руския му колега Владимир Путин. Три дни по-късно той ще е в Белия дом, където го очакват разговори с американския държавен глава Доналд Тръмп и Тачи на същата тема.

Подновяване на брюкселския диалог - критикуван за спорните си резултати от началото на миналото десетилетие досега - можеше да има още в четвъртък. Снощи западнобалканската секция на "Свободна Европа" съобщи, че нейни източници от Брюксел са информирани за нов кръг на диалога на 25 юни. За него говореше и косовският премиер Авдула Хоти, който написа във "Фейсбук", че ще е в Брюксел на 25 юни и че оттам ще отпътува направо за Вашингтон. Там Хоти ще се срещне с европейското ръководство и с комисаря за разширяването Оливер Вархей.

Вучич бе заявявал, че има ден за срещи в Брюксел, но няма съгласие за провеждането ѝ и двамата, изглежда, ще отидат "в различни дни". "Убийте ме, ако нещо стане по друг начин."

Европейската дипломация се активизира

"За нас няма дилема, ние сме изяло ангажирани в диалога под егидата на ЕС", за който Сърбия е кандидат за член, каза още Вучич на пресконференция с Лайчак, посетил преди това и Прищина. Европейският пратеник подчертава според "Франс прес", че "всеобхватна сделка, която ще реши всички въпроси веднъж завинаги" и ще е приемлива и за двете страни, е предложението на Брюксел, без да навлиза в подробности.

След обявяването на срещата в Белия дом, организирана от специалния пратеник на Тръмп Ричард Гренел, Белград прекрати спорните кампании за "оттегляне на признаването" на Косово и срещу приемането му в международни организации. Решението обаче бе временно, а критици на Вучич и Тачи предупредиха, че това може да е подготовка за спорна размяна на територии по етнически признак, която хипотетично би позволила признаване на Косово.

Двете страни отричат. Гренел настоява, че Вашингтон се интересува само от икономическата част на диалога Белград - Прищина, а политическата ще остави на Европа.

Междувременно европейската дипломация се активизира след поканата на Тръмп - посещението на Лайчак в Белград и Прищина тази седмица трябваше да е първото му за месеца, а вместо това той направи обиколка на двете столици по-малко от 48 часа след новината.

Дневник