Евродепутатите призовават за допълнителни мерки за подкрепа на сектора на туризма и пътуванията в ЕС, които да повишат устойчивостта му в бъдеще вследствие на кризата с COVID-19, съобщи представителството на Европарламента.

Резолюцията относно транспорта и туризма през 2020 г. и в бъдеще беше приета в петък с 587 гласа "за", 32 "против" и 46 "въздържал се". Текстът идентифицира областите, в които предприетите досега действия остават недостатъчни за подкрепа на сектора, в който са заети 22,6 милиона души (11,2% от общата заетост в ЕС) и който е допринесъл за 9,5% от БВП на ЕС през 2019 г.

Шанс за оцеляване на туристически бизнес

Евродепутатите искат:

- Краткосрочно финансиране за избягване на фалита на предприятията и подпомагане на работниците, включително самонаети работници, или работници на свободна практика, в сектора на транспорта, културата и туризма.

- Подкрепа за дългосрочното възстановяване и модернизиране на сектора: Парламентът призовава Европейската комисия да даде насоки, за да се гарантира, че наличното финансиране може да бъде бързо достъпно.

Евродепутатите настояват за въвеждането на специална бюджетна линия за устойчив туризъм в дългосрочния бюджет на ЕС за 2021-2027 г.

Гарантиране на безопасността и справедливо отношение

Други точки в призива на евродепутатите са:

- установяване на общи стандарти и подробни протоколи за мерки за проверка на хигиената и здравето;

- разработване на система за ранно предупреждение, която да предупреждава туристите за всяка потенциална заплаха за здравето в избраната туристическа дестинация;

- създаване на сертификат за безопасност на ЕС за предприятия и оператори, които отговарят на най-високите стандарти за хигиена и безопасност;

- стартиране на специализирана информационна кампания за пътуванията и туризма, насочена към насърчаване на пътуванията в рамките на ЕС, възстановяване на доверието в пътуванията и туризма по време на пандемията от COVID-19 и повишаване на осведомеността на туристите относно съществуващите мерки за безопасност и здраве;

- въвеждане на гаранции, че безопасният транзит и движението между държавите членки няма да бъде възпрепятствано от едностранни мерки и споразумения между отделните държави.

Поуки от кризата с COVID-19

Парламентът приканва Европейската комисия да проучи идеята за въвеждането на механизъм за управление на кризи в сферата на туризма в ЕС, за да отговори адекватно и бързо на всяко бъдещо предизвикателство с подобен мащаб.

Евродепутатите гледат на кризата и като на историческа възможност за модернизиране на туризма в ЕС и за по-устойчивото му развитие, например чрез местни и селски туристически инициативи или пътувания извън сезона. ЕС следва да насърчава и сертифицира екологични, социално отговорни и икономически надеждни пътувания и туризъм.

Парламентът иска подкрепата на ЕС да служи като инструмент за насочване на развитието на инфраструктурата и транспорта, както и на туризма към по-устойчиви, иновативни, гъвкави и висококачествени продукти и услуги. Членовете на ЕП подкрепят концепцията за "безопасни и интелигентни дестинации", за да се гарантира развитието на устойчив, отговорен и достъпен туризъм.

Дневник