Общините от Шуменска област ще кандидатстват пред Министерството на отбраната да им отпусне 43 000 лв. за ремонт и възстановяване на военни паметници. На закрито заседание на Областна комисия „Военни паметници“ са били представени количествено-стойностни сметки за планираните дейности, съобщиха от пресслужбата на Областна администрация. 
   
Община Шумен иска да й бъдат отпуснати общо 7 221 лв., необходими за ремонтни дейности на паметници и паметни плочи в Шумен и квартал "Дивдядово", както и в селата Салманово и Царев брод. Община Никола Козлево кандидатства за близо 1 000 лв. за изработване на паметна плоча на загиналите в село Църквица. Искането на община Велики Преслав е за 4 995 лв. - за възстановителни дейности по два паметника в село Златар, както и за монтиране на осветление на военните паметници в град Велики Преслав и селата Кочово, Имренчево, Осмар, Драгоево.  
Община Нови пазар иска финансиране в размер на 10 840 лв. за ремонтни и възстановителни дейности на паметници в Нови пазар и село Преселка. Искането на община Каспичан е за 19 400 лв. за ремонт на паметниците в Плиска и село Марково. 

Областната комисия е подкрепила всички предложения на общините и исканията за финансиране ще бъдат изпратени за одобрение до Министерството на отбраната.

Припомняме, че преди 4 години Министерството на отбраната одобри 25 000 лв. за възстановяването на паметника-портал на 7-ми пехотен Преславски полк . Парите влязоха в сметката на община Шумен, но така и останаха в нея неизхарчени, заради разногласия по въпроса къде да се разположи и как да изглежда паметника. Днес темата не е била дискутирана. 

ШУМ.БГ