Докато европейците се радват на постепенното облекчаване на карантинните мерки, болниците на континента вече се подготвят за следващата вълна от инфекции. Някои интензивни отделения се опитват да наберат повече постоянен персонал, други предлагат създаването на резервистка "армия" от медицински специалисти, готови да бъдат изпратени навсякъде, където е необходимо, разказва "Ройтерс".

Европейските държави въведоха интензивно обучение за много медици как да се справят с COVID-19 и сега търсят начини да преквалифицират още лекари, за да се избегне недостигът на ключов персонал, ако има втора вълна на заразата.

"Нуждаем се от здравна армия", заяви Маурицио Чекони, бъдещият президент на Европейското общество по интензивна медицина (ESICM). Чекони, който ръководи интензивното отделение в болницата "Хуманитас" в Милано, казва, че медицинският персонал трябва да бъде по-гъвкав в работата си и по-мобилен.

"Ако има друга голяма вълна, трябва да сме готови да преместим лекари и медицински сестри от близките региони в самата Италия. Това не се случи много през първата вълна", каза той пред "Ройтерс".

Много страни бяха хванати неподготвени от пандемията през март и април и набързо преквалифицираха медици, за да работят с пациенти с тежки случаи на заболяването. Някои изпращаха студенти по медицина и пенсионирани лекари в помощ на отделенията за интензивно лечение, където персоналът бе на прага на силите си. Най-силно засегнатите държави трябваше да осигуряват повече легла и основна медицинска екипировка, а някои изградиха нови болници.

Но проблемите и недостигът на лекари продължават. В Италия например може да се наложи увеличаване с 50% на броя на анестезиолозите, реаниматорите и други медици, които работят в интензивните отделения, според италианското общество за интензивно лечение SIAARTI.

Интензивно обучение и мобилни медици

В цяла Европа болниците преквалифицират хирурзи, кардиолози, лекари по вътрешна медицина и медицински сестри от други отделения и при необходимост ги преместват в отделенията за интензивно лечение.

Мнозина са преминали през курсове за това как да се справят с пациенти с COVID-19, заяви Йозеф Кесечиоглу, настоящият президент на ESICM и ръководител на интензивното отделение в Университетския медицински център в Утрехт, Холандия.

Тези лекари се занимават предимно със съпътстващите дейности в лечението, докато специалистите продължават да вършат най-деликатната работа, като например интубирането на пациента или регулирането на механичната вентилация, каза Кесечиоглу. Той планира да повика обратно същите хора, за да им предложи допълнителни курсове. При нормални обстоятелства лекарите в интензивните отделения преминават години на обучение.

Холандия се опитва да наеме повече квалифицирани лекари и се надява да намали структурните пропуски в този сектор на здравеопазването, заявиха от Медицинския център "Еразъм" в Ротердам, една от най-големите университетски болници в Европа.

    От SIAARTI смятат, че студентите по медицина, които специализират интензивно лечение, трябва да бъдат напълно интегрирани в отделенията за последните две години от петгодишното си обучение и препоръчват да се предлагат финансови стимули за привличане на повече студенти.

Европейската комисия финансира трансгранични трансфери на медицински персонал в най-засегнатите страни в разгара на кризата. През април например екипи от лекари бяха изпратени от Норвегия и Румъния в Италия. Експериментът обаче не успя да събере голяма подкрепа и Чекони каза, че преместването на лекари от една държава в друга "трябва да бъде вариант, но не и първи вариант", тъй като езиковите бариери например могат да бъдат проблем.

Някои пациенти също бяха премествани, за да получат лечение. Франция прехвърли някои от тях в по-слабо засегнатите райони на страната и изпрати други в Германия, където бяха транспортирани и пациенти от Италия.

Но Чекони предупреди за рисковете при транспортиране и логистични усложнения. "Често нашите пациенти са прекалено болни, каза той. Предпочитам да има квалифициран персонал на място."

Дневник