Археолози са открили пръстен от праисторически шахти, изкопан преди хиляди години близо до Стоунхендж. Теренните проучвания са разкрили доказателства за кръг с диаметър 2 км, образуван от серия шахти с диаметър над 10 м и дълбочина 5 м. Те заобикалят древното селище Дърингтън Уолс, на 3 км от Стоунхендж.

Новоткритият неолитен монумент е създаден преди повече от 4500 години. Експертите смятат, че 20 или повече шахти може да са служили като граница на свещена зона, защото Дърингтън Уолс, един от най-големите неолитини паметници в страната, се намира точно в центъра му, съобщиха световните медии.

"Това е безпрецедентна находка с голямо значение. Изследователите на Стоунхендж и близкия район бяха напълно неподготвени за мащаба на структурата, а и за факта, че тя не е открита досега, макар да е толкова близо до Стоунхендж", заяви проф. Винсент Гафни, водещ археолог на проекта, пред в. "Гардиън".

Обявеното в понеделник откритие е още по-необикновено, защото дава първите доказателства, че ранните жители на острова, предимно селскостопански общности, са имали сложна система за геометрия и броене. Конструирането на структура от този размер с толкова внимателно позициониране на шахтите е възможно само след стотици внимателни измервания.

Около 40% от кръга е унищожен от последвали през вековете селскостопански дейности.

"Размерът на шахтите и обръча около Дърингтън Уолс е уникален. Това показва значението на селището, сложността на монументалните структури в ландшафта на Стоунхендж, както и способността и желанието на неолитните общности да представят своите космологични системи от вярвания по начини и в мащаб, каквито досега не бяхме предвиждали", казва Гафни.

"Не мога да изтъкна достатъчно усилията, които са отишли, за да изкопаят толкова големи шахти с инструменти от камък, дърво и кост", казва той.

Но все това са същите хора, които са построили Стоунхендж, влачейки сини камъни от кариерите в Югозападен Уелс на около 230 км.

Стоунхендж, чието предназначение остава неизвестно за учените въпреки десетилетия проучвания, е бил разположен в съответствие със слънцестоенето или поне движението на Слънцето. Новооткритата кръгла форма предполага "огромно космологично твърдение и необходимостта то да бъде записано в самата земя".

Стоунхендж има ясна връзка със сезоните и преминаването на времето, лятното слънцестоене. Но при тази структура от космологично значение не е преминаването на времето, а затварянето на територия с кръга от шахти", казва Гафни.

Кръгът може да е насочвал хората към свещено място в центъра му или да е предупреждавал посетителите да не влизат в него.

Започваме да виждаме неща, които никога не бихме могли да видим чрез стандартната археология, неща, които не бихме могли да си представим Винсент Гафни, професор по археология в Университета в Брадфорд


Тъй като районът около Стоунхендж е сред най-проучените археологически региони в света, откритието е още по-неочаквано. Запълвайки се естествено в продължение на хилядолетия, шахтите - макар и огромни - са били смятани за естествени образувания. Но изследванията с проникващ в земята радар и магнитометрия ги показва като геофизични аномалии и разкрива истинското им значение.

Данните от изследванията с въглерод-14 показват, че новата структура е строена преди повече от 4500 години - по същото време като Стоунхендж и Дърингтън Уолс. Кръгът е изграден така, че да включва и по-ранен праисторически паметник - Ларкхил, който е с около 1500 години по-стар.

Пространство за мъртвите и пространство за живите

В шахтите са били намерени парчета кремък и все още неидентифицирани костни фрагменти, но археолозите могат само да спекулират каква точно е била тяхната функция.

"Като мястото, където строителите на Стоунхендж са живели и са се хранили, Дърингтън Уолс е от ключово значение за разбирането на историята на целия терен около Стоунхендж и това изумително откритие ни предлага нови поглед върху живота и вярванията на нашите предци от неолита", казва Ник Снейшал, археолог от The National Trust към Стоунхендж.

"Това, което виждаме, са два масивни паметника с техните територии. Други археолози, включително Майкъл Паркър Пиърсън от University College London, предполагат, че докато Стоунхендж със своите стоящи камъни е бил място за мъртвите, Дърингтън с неговите дървени конструкции е бил за живите", казва Гафни.

Ричард Бейтс от School of Earth and Environmental Sciences към университета "Сейнт Андрюс" коментира пред Би Би Си: "Дистанционното наблюдение и внимателното вземане на проби ни дават представа за миналото, което показва още по-сложно общество, отколкото бихме могли да си представим. Ясно усъвършенстваните практики показват, че хората са били толкова в унисон с природните събития до степен, която е немислима в съвременния свят."

Изследването на международната група учени е публикувано в Internet Archaeology.


Дневник