Под половината от починалите сред пациентите с COVID-19 са влезли в официално обявената статистика на сръбските власти. Това показват данни на Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN).

Стотици са и новите потвърдени случаи в последните ни, за които Белград също не е съобщил, докато се наблюдава постепенното нарастване на заразените след разхлабването. Тези заключения са базирани на данни, извадени от националната информационна система за коронавируса и анализирани от BIRN.

Между 19 март и 1 юни са обявени 244 смъртни случая. За този период обаче общият им брой е 632 според данните от системата.

Освен това между 17 и 20 юни всеки ден са били регистрирани най-малко 300 случая, но в действителност максималният обявяван брой за този период е бил 97. Ден по-късно в Сърбия имаше избори.

Примерите изобилстват. В лечебно заведение в Ниш има трикратно разминаване. Официално там са починали 77 души между март и юни, а информационната система, до която BIRN е получила достъп, сочи за 243-ма починали с положителни тестове за COVID-19. В клиничен център "Драгиша Мишович" в Белград пък са регистрирани 94 случая, а са обявени едва 39. В Земунския клиничен център регистрираните са 88, обявените - 32-ма.

Официално най-големият брой починали за ден до момента е бил средно 20 души - в средата на април - но след това кризисният щаб регистрира спад. В действителност, ако на 12 април е имало 6 обявени починали, системата е отчела 23 случая. Ден по-късно са обявени петима, а системата отново е регистрирала 23 случая.

Сърбия твърди, че включва всички заразени в списъка с починалите

BIRN припомня, че източникът на информация за пандемията бе кризисният щаб, оглавяван от премиера Ана Бърнабич, но съставен основно от експерти. Брифингите спряха на 6 май с края на извънредното положение. Средство за информация остана официалният сайт на системата, но се появиха сигнали на опозицията и потребители в социални мрежи за неточности.

Това е и причината за запитването на организацията до института "Батут", който управлява информационната система. В 40-дневен срок данните са предоставени и те повтарят статистиката на щаба. Следват опити за среща с ръководителя на института, Верица Йованович, която първоначално се съгласява само на среща в присъствието на адвокат, а после отказва изобщо да разговаря.

Уточнява се, че темата как се регистрира смъртността от COVID-19 е спорна на много места по света - Русия например настоява, че нейният начин на броене само на починалите от самия вирус е по-точен. Президентът Александър Вучич обаче е заявявал, че Сърбия няма да крие истинския брой, като казва, че "починалите са умрели по други причини", "както правят някои".


Дневник