Европейският съюз може да се окаже затворен за американците това лято, тъй като САЩ не успяват да овладеят убедително епидемията от новия коронавирс. Това поставя страната с най-много заразени в света в една категория с Бразилия и Русия, съобщи "Ню Йорк таймс". Изданието твърди, че е видяло проект на списък от Брюксел на държавите, които са смятани за достатъчно сигурни за отварянена границите за техни граждани и САЩ не е в него.

Това не е вярно, казва европейски дипломат за "Ройтерс". Според него Европейската комисия е предложила 3 критерия спрямо трети страни, включително каква е епидемиологичната ситуация там. Но в сряда страните членки ще опитат да се споразумеят - но това може и да не се случи - кой е приемливият праг на заразата и с какъв метод се определя той.

"Няма списък [с държави], само списък с критерии, каза друг дипломат от ЕС.

Той обяснява, че страните членки обмислят да използват броя на заразените на 100 хиляди души от населението, но няма консенсус колко голям да е този дял, за да се отвори или затвори границата. Критерият трябва да взима предвид и други фактори, влияещи на данните, като например колко теста прави или е способна да направи конкретната външна за ЕС държава.

През март, когато в Европа започнаха да се увеличават заразените, президентът Доналд Тръмп неприятно изненада партньорите си отсам Атлантика със забрана да се допускат повечето граждани на ЕС в САЩ. После ограничителните мерки принудиха и консулските служби в Европа да затворят, така че и да бе отменена забраната, няма кой да издава визи.

        Еврокомисията препоръча от 1 юли постепенно да се отварят външните граници на ЕС при три критерия:
        - страната да е поставила под контрол COVID-19 поне на средното за ЕС ниво
        - страната да е въвела мерки за сдържане на заразата по време на пътуване
        - да е съгласна да приема граждани на ЕС


И сп."Форбс" твърди, че има списък и в него са 50-ина държави. Изданието цитира Жан-Батист Льомойен, държавен секретар във външното министерство на Франция, да казва в петък пред телевизия France Info: "Идеята е от 1 юли да можем да сложим на масата списък с държави, до и от които ще можем да пътуваме. Планът е да съставим първоначален списък с около 50 страни, които са поставили пандемията под контрол и не застрашават здравето на французите и европейците".

Той обяснява, че на всеки 15 дни списъкът ще се обновява, за да включва държави, които са овладели епидемията.

Засега - ако се използват данните на Световната здравна организация - е възможно да се открият пътуванията от Европа до някои страни или групи от държави в Западния Пасифик (Австралия, Нова Зеландия, Сингапур, Япония и др.), Югоизточна Азия и Африка.

САЩ имат проблем със спечелване доверието на европейците, защото на 23 юни отчетоха над 27 хиляди случая, макар на че на 12 юни бяха 5200. В Бразилия бяха близо 18 хиляди, докато в Канада - малко над 300, а във Франция - 325.

Това накара медии във Франция да напишат, че "американският континент може да остане недостъпен за французи това лято". Льомойен е още по-предпазлив - може французите да не пътуват и извън страната ни. Но и допълва, че "във Франция сме готови да поставим червен килим за туристи от страни като Италия, Германия, Холандия и Белгия, защото три четвърти от туризма у нас е от европейци".

Друг модел, който се обсъжда с Великобритания, е откриването на "въздушни мостове" (но се говори и за жлезопътни и фериботни) с Испания, Италия, Гърция, Франция, Турция и Хърватия. Целта е по тях да пътуват летовници, без да им се налага да се подлагат на карантина при завръщане. Според "Гардиън" е възможно това да се направи и за Австрия и Германия, вероятно и за Австралия и някои централноевропейски страни, а решението е вероятно да бъде обявено тази седмица. Говори се и за Бермуда, но САЩ засега дори не са сред обсъжданите страни.

Но Европейската комисия вече предупреди да не се използва такъв подход, защото той е дискриминация спрямо останалите държави от ЕС, където свободното движение през границите е сред фунтаменталните права. Няма логика за коридори към едни страни и липса на такива към други, когато всички са с еднакви показатели на пандемията, допълват от ЕК.

Дневник