Германската телевизия RTL спира да излъчва Формула 1 от 2021 г., съобщи ръководството ѝ. Каналът предаваше стартовете в шампионата от 1991 г.

От следващия сезон Формула 1 преминава в програмата на платените канали на Sky.

Това ще бъде и първи случай, в който Формула 1 няма да се предава по обществена телевизия в Германия. Предаванията по RTL съвпаднаха с влизането на Михаел Шумахер в спорта.

С двете световни титли през 1994 и 1995 г., както и петте му поредни в периода 2000-2004 Шумахер помогна популярността на Формула 1 в Германия да се увеличи драстично. След оттеглянето на седемкратния световен шампион от спорта зрителската аудитория намаля драстично.

В последните години договорите за телевизионните права станаха по-скъпи и от RTL обявиха, че не могат да си позволяват да инвестират повече. Телевизията насочва ресурсите си към предаване на футбол, като придоби права за Лига Европа и новия турнир Лига на конференцията.

Германия беше една от малкото страни в Европа, в които Формула 1 можеше да се гледа свободно, а не по платени канали. В Англия държавната телевизия BBC има права единствено за Гран при на Великобритания.

Дневник