Цената на петрола на международните пазари продължава да пада за втори пореден ден, като днес от основните сортове бяха отнети още няколко цента. Този път обаче причината не е някои непремерено дипломатическо изказване покрай все така несбъдващата се китайско-американска търговска сделка, а нещо друго.

Няколко часа преди борсите да отворят, стана ясно, че американските запаси от суров петрол са нараснали повече от очакваното и страхът, че пазарът може да се наводни от свръхпредлагане, започна да владее инвеститорите.

Така към момента международният бенчмарк "Брент" може да бъде закуен за цена от малко над 42 долара за барел. Т.нар. американски суров петрол пък отне над 35 от цената си и към момента е съвсем леко над психологическата граница от 40 долара за барел. Все пак това са "добри времена" на фона на отрицателните цени отпреди два месеца.

Последните данни за американските запаси сочат, че в края на миналата седмица те са достигнали до 1,7 барела, което е с цели 300 000 барела над планираното. На този фон пък се наблюдава свиване на резерва от готов бензин, което на икономически език означава едно - разходите по производството се вдигат, следователно икономиките започват да работят.

Въпреки спадовете в цените от днес и утре и продължаващата неяснота за отношенията между Пекин и Вашингтон петролният пазар изглежда премина най-тежките си времена и му предстои само възстановяване. Голямата въпросителна обаче - тази за овладяването на заразата - винаги може да затвори отново цели страни, а тогава свободното падане е гарантирано.

Клуб Z