Извънредната епидемична обстановка заради коронавируса в България се удължава до 15 юли - това се очаква да реши правителството днес, като премиерът Борисов призова министрите да подкрепят предложението. Здравният министър Кирил Ананиев мотивира предложението си със значителното завишаване на заразените.

"Среднодневният брой на заразените с коронавирус в периода от 10 до 23 юни е 84 души, което е увеличение с 3.2 пъти в сравнение с предходния период", заяви Ананиев. Той увери, че няма да се затягат мерки, а ще се следват досега наложените - карантина на влизащите от определени държави и забрана за влизане на гражданите на някои страни, хигиена, дистанционна работа и т.н.

"Силно ще завишим контрола, мерките трябва да се спазват", заяви Ананиев. Премиерът Бойко Борисов изрази разочарованието си от реакциите в България след смекчаването на голяма част от ограничителните мерки.

Демокрацията е за дисциплинираните

"Демокрацията е за дисциплинираните", обобщи премиерът Борисов и не пропусна да спомене несбъдналите се прогнози за отслабване на вируса през лятото.

"Колко доктори, доценти, професори казаха, че ще си скъсат дипломите пред мене, че юли месец това ще отмине като всеки грип."

Не само не отмина́, а ни заля, така че виж, Ананиев, много от професорите да започнат да късат дипломите.

"Ние поетапно отворихме всичко и помолихме, умолявахме само за едно - да се спазва дисциплина. Ние бяхме единствените, които дадохме възможност на нашите футболисти да играят пред публика и какво направи публиката - струпа се накуп, без маски, какво да демонстрират", заяви Борисов и обясни, че затова се налага ограничение от по хиляда души на сектор.

"Най-вероятно, ако така продължат, Кралев, ще затворим стадионите, явно когато направиш жест, той не се отчита", заяви премиерът. Продължи с примери за мерките след отварянето на дискотеките и даде пример с Гърция, закъдето завърнали се разказват, че всеки сервитьор е с маска и шлем, а глобите са високи, докато тук се приемало за подигравка, че се върна задължението за носене на маски.

Борисов изтъкна, че оздравелите се увеличават, че "нищо не правим, което да притесни психически хората" като даде пример със спирането на ежедневните изявления пред медиите на Националния оперативен щаб. "Виждате, спряхме и брифингите, медиите си взимат информацията и си я разпространяват, не ние всяваме страх", смята той.

Дневник