Броят на заразените за ден не е много по-висок от този в България, но населението според някои оценки е близо четири пъти по-малко (било е 2 млн. преди 20 години при последното преброяване), а смъртността на тази база - по-голяма. Нищо от това не спира македонските партии да се срещат с избиратели от днес - започва кампанията за парламентарните избори на 15 юли.

Вотът е едновременно предсрочен и отложен. Той трябваше да е през декември, бе свикан от бившия премиер Зоран Заев по-рано заради отказа на Франция да бъдат започнати преговори с ЕС миналия октомври, но не се състоя през април заради пандемията. Едва този месец бе договорена датата, а от днес партиите започват да агитират. Освен това вотът няма да е в неделя, а в сряда.

Надпреварата изглежда оспорвана. Първоначално правителството (служебно, но оглавявано от бившия вътрешен министър от времето на Заев Оливер Спасовски) овладя сравнително бързо кризата. Неяснотата на икономическите мерки обаче донесе ползи на консервативната ВМРО-ДПМНЕ в проучванията.

Когато след разхлабването на мерките и увеличилите се още повече заради Рамазан байрам контакти дневните случаи спряха да са няколко десетки и станаха над 100, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че кабинетът е превърнал Северна Македония в "европейски Ухан". Експерти смятат, че разхлабването е било твърде бързо, а непочитане на мерките бе установено и сред социалдемократи, и сред консерватори.

Последните 24-часови данни са за 118 нови случая. Най-много от тях са в Скопие (55 или малко под половината), а с тях потвърдените случаи от началото на пандемията са 5311, починалите - 251.

В тази обстановка участниците решиха да не се въздържат от срещи с избирателите, пише "Слободен печат". Контактите ще са по-малко и с по-ограничен брой хора. Общо 15-те коалиции ще агитират и онлайн, както и по телевизиите, с фокус върху партийните лидери и ръководителите на листите.

Все пак графикът на изборите е съобразен със заболяването. Агитацията ще продължи едва до 12 юли, на 13 ще гласуват заразените с COVID-19 и поставените под карантина и самоизолиращите се (но само регистриралите се предварително). На 14 юли ще гласуват хората с други заболявания, затворниците и задържаните.

Дневник