Наказателно съдебно дело започва срещу икономиста Владимир Каролев в Софийския районен съд. Той е обвинен от прокуратурата, че е нарушил мерките против разпространението на епидемията от коронавирус, като е пътувал на 22 март от София до Разлог. То не било неотложно, е преценила Софийската районна прокуратура. Обвинението е по чл.355, ал.2 от Наказателния кодекс (НК), който предвижда до 5 години затвор и глоба от 10 000 до 15 000 лева.

В обвинителния акт е посочено, че Каролев "явно подбуждал обществото" към извършване на същото престъпление, като публикувал в социалната мрежа как е успял да напусне София и начина на преминаване през контролно-пропускателните пунктове. В публикацията си на 23 март "обвиняемият описателно посочил разходките между град Разлог и град Банско и указал по какъв начин другите хора могат да заобикалят и нарушават забранителните мерки, посочени в заповеди на министъра на здравеопазването".

За второто обвинение, което е по чл.320, ал.1 от НК, се предвижда до 3 години лишаване от свобода. На Каролев е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 50 000 лева. Предстои делото да започне в съда.

Каролев беше задържан в Банско на 24 март и прекара 24 часа в ареста на полицейското управление в Разлог. След това той написа в социалната мрежа, че ще съди държавата в Страсбург. Той е бивш общински съветник в София от листата на НДСВ и бивш съветник на министъра на икономиката Божидар Лукарски през 2014 г.

Дневник