Днес на Еньовден ученици от началното училище „Илия Р. Блъсков“ гостуваха на приятелите си от Природен парк  „Шуменско плато“. Малчуганите си изработиха Еньовски венец от билки и цветя, под който всички преминаха за здраве, а експертите им разказаха за традициите на Деня на билките.

Те им показаха различните видове билки на шуменското плато, а децата чрез игри се научиха да разпознават най-често срещаните лечебни растения в Парка - бял равнец, бяло и жълто еньовче, жълт кантарион и мащерка. Те разбраха още за ползата от лечебните растения, как да се берат правилно, за да бъдат опазени и кои са защитените растителни видове.

Учениците, разделени в три клуба - „Приятели на природата“, „Млад природолюбител" и „Аз обичам природата“, заедно с техните преподаватели проведоха заключително занятие по екопроект на училището. Те си изработиха сами картичка с билки и цветя и си направиха специално домино, а за свои любими растения избраха орхидеите и горската ягода.

Според народната традиция на Еньовден билките се събират по изгрев Слънце, тъй като тогава лечебната им сила е най-голяма.

ШУМ.БГ