Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество не одобрява голяма част от новостите, които се предлага да влязат в сила с промени в Закона за движение по пътищата, се разбра от съобщение на КПКОНПИ от днес. Посочва се, че издаването на фишове за всички нарушения на пътя, вместо съставянето на актове за по-сериозните, дава твърде много власт на служителите на МВР, което крие риск от генериране на корупционни практики.

Корупция предполагало и изискването фишът да се съставя в присъствието на поне един свидетел, който може да е вторият полицай от проверяващия екип.

От комисията виждат потенциални проблеми и в новата възможност фишът за неправилно паркиране да се счита за връчен, ако бъде закрепен на моторното превозно средство", което е спряно в нарушение. "Липсата на каквито и да било правила за начин на закрепване по този ред и опасността от прояви на случайни природни събития, както и евентуална чужда намеса с цел отстраняване на фиша, правят предложения способ неефективен", смятат от КПКОНПИ.

Предлаганите промени целят по-бързо налагане на санкциите и невъзможност за укриване на извършителите. Срокът за приемане на мнение по текстовете изтече в понеделник (22 юни).

Дневник