На водещия български тенисист Григор Димитров не е предлагано да се подлага на изследвания за коронавируса COVID-19 нито в Белград, нито в Загреб. Това заяви мениджърът му Георги Стоименов в отговор на обвинения от страна на бащата на Новак Джокович - Сърджан, дошли в негово изказване пред хърватската телевизия RTL.

По-рано през деня той порица Димитров, че поведението на българския тенисист е в основата за разпространението на заразата по време на "Адриа тур".

"Защо това се случи? Защото вероятно той (Димитров) дойде заразен, кой знае откъде. Той не беше тестван тук, дал е проба на друго място. Не мисля, че това е правилно, но какво да се прави. Той нанесе голяма вреда на Хърватия, на нас като семейство и на Сърбия", заяви Сърджан Джокович в телевизионното интервю.

Впоследствие Стоименов отрече обвиненията и прехвърли отговорността към организаторите. Той обясни, Димитров е спазвал всички насоки за безопасност.

"Във връзка с казаното от Сърджан Джокович пред хърватската телевизия, искам да ви уведомя за следното: Григор кацна директно в Белград след тримесечна пълна изолация. Нито в Белград, нито по-късно - в Задар (Хърватска), му е предлагано или е бил задължаван да си прави тест за коронавирус.

Организаторите на събитието са тези, които имат отговорност за безопасното провеждане на събитието (турнира) и да създадат правила, които да се следват. Григор стриктно е спазвал всички правила, наложени от организаторите на турнира, и съществуващите закони и наредби при преминаването на границата между България, Сърбия и Хърватска", се казва в официалната позиция на Стоименов.

От своя страна доктор Игор Борич, който оглавява лекарския екип към федерацията по тенис на Хърватия, заяви пред Sportske novosti, че е поддържал контакт с Димитров, но българинът не се е оплакал от здравословни проблеми. Борич допълни, че в четвъртък сутринта е бил потърсен от тенисиста, който е имал болки в лакътя.

След положителната проба на Димитров се установи, че заразени са още Джокович и съпругата му, както и състезателите Борна Чорич, Виктор Троицки и хора от щабовете на състезателите. Сред тях са треньорът и физиотерапевтът на Димитров.

Организирането на демонстративните турнири в Белград и Задар доведе до вълна от критики към Джокович, който стои зад организацията. Впоследствие той обясни, че провеждането на надпреварите е направено с чисто сърце и искрени намерения.

Сърбинът е обвиняван в безразсъдство заради допускането на много хора на турнирите и неспазването на общоприетите в повечето държави мерки като социална дистанция и ограничаване на физическия контакт, както по трибуните, така и при дейностите на състезателите извън корта. Широк отзвук предизвика купонът в дискотека в Белград след турнира в Белград.

Дневник