Само 29% от българите на възраст над 14 години спортуват. Това показва изследване, извършено от агенция "Тренд" по поръчка на министерството на спорта (ММС).

Младежите на възраст между 14 и 17 г. спортуват най-активно - 81%, сочат резултатите. Фитнесът е най-практикуваното спортно занимание (33%), а след това се нареждат футболът и колоезденето (с по 16%).

"Изследването е представително за населението на България във възрастова категория 5+ чрез метода пряко полустандартизирано интервю. Обемът на извадката е 1012 души на възраст 14+. В това число родители на деца между 5 и 13 години. Изследването е извършено между 16 и 19 юни 2020 година", гласи съобщението на министерството.

Проучването е направено няколко дни след като в началото на юни президентът Румен Радев представи платформата "Спортувай с президента". Пред журналисти той заяви, че условията за масов спорт за българските деца все още са далеч от желаните, както и че заделените средства за масов спорт не са достатъчни.

Сега министърът на спорта Красен Кралев написа във "Фейсбук": "За мен е изключително важно, че мнозинството от хората са на мнението, че населеното им място разполага с добра спортна инфраструктура - нещо, за което положихме много усилия в последните години."

По следите на данните

При събитието на Радев бившият министър на спорта в служебния кабинет "Герджиков" проф. Даниела Дашева цитира данни от изследване на "Евробарометър", направено през декември 2017 г. То показва, че България е в дъното по двигателна активност заедно с Гърция и Португалия, като тогава 68% от анкетираните са заявили, че изобщо не правят упражнения или не спортуват. Тогава обаче все пак беше отчетен ръст на спортуващите спрямо предходното изследване от 2013 г.

Част от последните данни на "Евробарометър" и тези от проучването на ММС сега са съпоставими, но има и разлики. Една от разликите се вижда в показателите за това къде предпочитат да спортуват българите. Ако в края на 2017 г. 49% са посочвали "вкъщи", то сега данните на ММС показват, че хората вече предпочитат да спортуват на открито. Предвид времето на провеждането на изследването, резултатите вероятно са продиктувани от извънредното положение заради коронавируса.

И тогава, и сега мнозинството от спортуващите посочват, че не са членове на спортни клубове. Отново най-много хора казват, че спортуват за здраве, но рязко се увеличава броят на тези, които казват, че спортуват за удоволствие.

Сега 44% от хората посочват, че в населеното място, в което спортуват, има добра спортна инфраструктура, а 35% са на обратното мнение.

Новото изследване

Общо 57% от децата от 5 до 13 години спортуват, показват данните, представени от ММС. Момчетата спортуват повече от момичетата - 63% срещу 52%. Близо половината от децата в тази възрастова група спортуват два пъти седмично. Три пъти спортуват 24%, а 18% повече от три пъти седмично.

Футболът е практикуваният спорт при децата - 24%, а след това се нареждат колоезденето и плуването. Сред практикуваните спортове и двигателни активности са народни танци, лека атлетика и т.н. При неспортуващите деца водеща посочена причина от родителите им е, че детето е малко.

С нарастването на възрастта процентът на спортуващите българи намалява. Три са основните причини за това хората да не спортуват - липса на време - 46%, липса на мотивация - 36% и здравословното им състояние - 23%.

Практикуване на спорт два или три пъти седмично е най-честият отговор - съответно с дялове от по 30%. 19% спортуват един път седмично, а същият дял повече от три пъти седмично.

Възрастните хора над 65 години, които спортуват, в най-голям дял практикуват спорт на открито. В селата най-голям дял спортуват на открито като анкетираните посочват, че в голяма степен това се дължи на липсата на спортни обекти в тези места, посочват от ММС.

Дневник