Норвегия ще разшири значително проучванията си за петрол в Арктика, въпреки че е поела ангажимент да работи за справяне с глобалното затопляне и въпреки съпротивата на природозащитни групи, предаде "Ройтерс".

Министърът на петрола Тина Бру заяви, че експанзията е необходима за защита на работните места и натрупване на благосъстояние.

Ще бъде обявен търг за лицензи за проучване в още 136 блока. От тях 125 са в Баренцово море, за което се смята, че не е засегнато от човешка дейност толкова силно, колкото други региони.

Най-големият производител на петрол в Западна Европа, със суверенен фонд за 1 трлн. долара, изграден на базата на приходите от тези ресурси, пое ангажимент чрез споразумението за климата от Париж да се помага за справяне с глобалното затопляне. Макар да не е част от ЕС, Норвегия, обяви, че ще намали емисиите си синхронно с блока.

В страната отдавна има дебат докъде трябва да стигнат арктическите сондажи. Компромисът даде възможност да бъдат издадени голям брой разрешителни в последните години. Причината е, че някои от най-големите компании в бранша - като "Шел", "Ексън Мобайл" и "Тотал" - спряха проучванията си за петрол, тъй като откритите залежи се оказаха твърде малки.

Според Пер Магнус Нюсвен от Rystad Energy, базирана в Осло консултантска компания, днешното решение е "специална покана" към петролните гиганти да се върнат в норвежкия континентален шелф. "Потенциалът на Баренцово море все още е огромен, въпреки негативната тенденция от кладенците в последно време."

Дневник