Криза като никоя досега, несигурно възстановяване - под това заглавие Международният валутен фонд разпространи юнска корекция на икономическата си прогноза за 2020-2021 г.

В нея анализаторите на МВФ коригират към още по-лошо спрямо априлската си прогноза очакванията за световната рецесия.

Само преди 2 месеца те смятаха, че рецесията ще е 3% от глобания БВП. Сега влошаването е с почти две трети и потъването ще е 4.9%. Разликата е разбираема, защото тогава данните идваха от началото на парализирането на бизнеса без да е ясно колко дълго ще продължи това. Днес МВФ съобщава, че ефектът е по-тежък и по-продължителен от очакваното.

По-лоша е и прогнозата за възстановяването догодина - вместо 5.8% ръст, той ще е 5.4%. Но има и много важно предупреждение - в случай, че през 2021 г. има нова голяма вълна на пандемията, световната икономика ще се окаже почти притисната на дъното със символичен растеж от 0.5%.

Прогнозите са с висока степен на несигурност поради уникалния характер на кризисните процеси, отварянето и затварянето на граници и райони от отделните страни, изчакването за едни сектори и фопсирането на други, невъзможността на предприемачите да си правят планове дори за седмици напред. Логично, особено тежко са ударени инвестициите и потреблението.

"Имаме масов шок на търсенето, усилващ краткосрочното прекъсване на бизнеса заради карантините", се казва в новата версия на World Economic Outlook. Само в търговията свиването през първото тримесечие е почти до минус 3.5% (на годишна база), включително заради спрените трансгранични пътувания, туризма и затруднените международни доставки.

България не е посочена конкретно в този анализ, но за еврозоната, към която се стреми и където са основните търговски партньори, новинита не са добри. Корекцията е с повече от 2 процентни пункта до минус 10.2% пропадане. За 2021 г. очакванията сега са за растеж от 6%, което означава, че нивото на 2019 г. може да се постигне някъде през 2022 г.

При сценария с голяма вълна от коронавирус в началото на 2021 г. завръщането към икономиката на 2019 г. ще се отложи с още няколко години. Реално би трябвало ефектът да е около 50% от това, което се случи тази пролет, но за развиващите икономики той ще доведе до увеличаване дълговото бреме на държавата.

При развитите икономики ударът тази година ще е особено болезнен, казват от фонда. САЩ се очаква вече да отчетат 8% свиване на икономиката, а данните за Япония (-5.8%, Великобритани (-10.2%), Германия (-7.8%), Франция (-12.5%) и Италия и Испания (по -12.8%) показват, че тази група, теглеща като двигател още десетки други държави ще е със средно 8% рецесия. Догодина тези страни ще растат със средно 4.8%, но това означава, че 2021 г. ще завърши за тях с 4 процентни пункта под нивото от 2019 г.

Китай е по-скоро изключение, защото започна да се отваря тогава, когато останалите въведоха карантина. Затова в МВФ прогнозират втората по големина икономика в света да расте през 2020 г. с 1% от БВП в сравнение с 1.2% в априлската прогноза.

Латинска Америка тепърва носи лоши новини за развиването на пандемията, но от фонда все пак прогнозират свиване в Бразилия с 9.1%, в Мексика - с 10.5%, а в Аржентина - с 9.9% през 2020 г.

МВФ обръща специално внимание на неизвестността, която носят следните фактори:

- колко продължителна ще е пандемията и карантините, които ще се налагат заради нея

- последиците за разходите на хората под въздействието на доброволно социално дистанциране

- способността на принудените да се преместят заради блокадата работници да си намерят нова работа, вероятно в различни сектори

- уплашени от затварянето на фирмите и безработицата хора, които дори спират да си търсят рябота, а това ще пречи на възстановяването на активността при отшумяването на пандемията

- последиците за работните смени в производството от новите мерки за безопасност в предприятията; увеличените разходи на бизнеса за санитарни мерки, пренареждане на производствени лини и и др.

- пренареждане на глобалните вериги на доставки, отразяващо се на производителността на компании, опитващи се да се осигурят срещу бъдещи прекъсвания.

Дневник