Британското правителство публикува документ с препоръчителни правила, които трябва да се спазват при отварянето на търговски обекти в Англия след края на карантината, което ще стане в началото на другия месец, предаде "Ройтерс"

Баровете, ресторантите и фризьорските салони ще трябва да записват имената на всичките си клиенти и да пазят списъка в продължение на 21 дни, за да могат здравните органи бързо да откриват евентуални контактни клиенти, оказали се в близост или комуникирали със заразени с коронавируса. Целта е да се предотвратява възникването на локални огнища на заразата или те бързо да се ограничават.

В пъбовете все още няма да бъдат разрешени изпълненията на живо. Няма да се позволява на клиентите също така да стоят на бара. Освен това онези от клиентите, които не съобщят името си, няма да получат халба бира, съгласно инструкциите.

Британския премиер Борис Джонсън обяви вчера, че пъбовете, ресторантите и хотелите в страната ще могат да отворят от 4 юли и това е първото значително разхлабване на карантинните ограничения, продължили повече от три месеца. Препоръчителната социална дистанция между клиентите се намалява от 2 метра на 1 метър. Именно тази мярка ще позволи на много барове и ресторанти да отворят, защото досега те не можеха да изпълнят изискването. Според Британската асоциация на пъбовете и баровете по силата на новите правила ще могат да отворят около 75 процента от тези заведения, или общо 28 000. Ако бе останало в сила досегашното ограничение от 2 метра, само 12 500 заведения щяха да могат да отворят.
Нововъведенията целят да бъде спасен туристическият бизнес и новият ваканционен сезон. Шефът на асоциацията Ема Маккларкин обеща, че целият отрасъл ще направи всичко по силите си, за да осигури безопасността както на клиентите, така и на персонала.

Васил Сотиров/Дневник