Франция, чиито отношения с Анкара все повече се влошават на фона на разногласия в Либия, поиска днес ЕС да обмисли "без табута" своите отношения с Турция, предаде агенция "Франс прес".

"Франция смята за необходимо ЕС да започне много бързо задълбочена дискусия, без табута, без наивност за перспективите на бъдещите отношения между ЕС и Анкара и общността твърдо да брани собствените си интереси, тъй като разполага със средства за това", заяви в Сената френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан.

През януари 2018 г. и в по-спокоен контекст френският президент Еманюел Макрон повдигна този въпрос, като изключи фактически възможността за приемане на Турция в ЕС и предложи на тази страна по-скоро "партньорство".

След редица поводи за напрежение в двустранните връзки през последните месеци в понеделник Макрон даде нов принос за ескалация на напрежението в отношенията, като разкритикува "опасната игра" на Анкара в Либия, в което той вижда нова илюстрация за "мозъчната смърт" на НАТО.

Френският лидер изрази по-специално съжаление, че военен инцидент в Средиземно море между Франция и Турция - членки на НАТО, е предизвикал "толкова малко критики" срещу поведението на Анкара в алианса.
Париж обвинява турските военноморски сили, че са се държали "изключително агресивно" при среща с френска фрегата в Средиземно море през юни, заемайки позиция на готовност за стрелба. Франция определи инцидента като враждебен акт, а Турция отрече да е притеснявала френския кораб.

Льо Дриан нарече инцидента "абсолютно скандален", тъй като френската фрегата е участвала в учение на НАТО, а турската фрегата е прикривала нарушение на оръжейното ембарго на ООН спрямо Либия. Той призова да се внесе яснота по въпроса за ролята, която Турция смята да играе в Либия. Според френския министър в момента има "сириизация" на ситуацията в Либия, тъй като турската намеса се осъществява с помощта на "сирийски подкрепления".

Дипломат номер едно на Франция изрази съжаление, че засилването на френското присъствие в Либия "води дотам, че руснаците засилват своето", като подкрепят войските на маршал Халифа Хафтар и затрудняват перспективите за спиране на огъня.

Льо Дриан разкритикува и газовото споразумение между Анкара и Правителството на националното съгласие в Триполи, което според Париж застрашава интересите на "негови съюзници и членки на ЕС като Кипър и Гърция".
Той заклейми и постоянния натиск, упражняван от Турция върху ЕС по въпроса за бежанците. Льо Дриан смята за необходимо да бъде обсъдена и ситуацията с тях, отбелязва в информация по същия повод ТАСС.

"Независимо от евентуалното разбиране, що се отнася до присъствието на бежанци в Турция, неприемливо е бежанците да служат като средство за натиск" върху Франция от страна на Анкара, подчерта френският външен министър./ БТА

Дневник