Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че енергетиката на Източна Европа трябва да бъде свободна от чуждестранно изнудване. Изказването му дойде по време на съвместна пресконференция в Белия дом с полския държавен глава Анджей Дуда, съобщава БТА. Тръмп обаче не уточни какво има предвид под чуждестранно изнудване.

Американският президент похвали Инициативата "Три морета", обединяваща Австрия, България, Унгария, Латвия, Литва, Естония, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Хърватска и Чехия. По думите му инициативата се основава на справедливост, откритост и взаимна изгода.

"Това е изключително важно партньорство в сферата на енергетиката, което осигурява надежден източник на енергийни ресурси за Източна Европа и ще бъде свободно от заплахата от чуждестранно изнудване", каза още Тръмп.

Президентът на САЩ каза също, че Вашингтон и Варшава ще сключат споразумение за сътрудничество за развитието на ядрената енергетика в Полша. "Ние работим за сключване на споразумение, което ще помогне за създаване на атомни електроцентрали в Полша", заяви Тръмп.

Дневник