Новак Джокович е шампион, но изглежда, че част от екипа му не отговаря на стандартите за феърплей и тенис култура. Така президентът на Българската федерация по тенис Стефан Цветков коментира критиките от бащата на Новак Джокович Сържан към Григор Димитров след положителните проби за коронавирус на турнирите "Адриа тур".

Надпреварите, организирани от световния №1, бяха отменен след положителните проби за COVID-19 на няколко от играчите, включително Димитров и Джокович. Сърджан Джокович обвини българския тенисист, че е нанесъл вреди на всички, като е дошъл заразен.

"Срам ме е, сърбите са наши братя, а Сърджан говори такива неща. Това е неоправдано поведение. Не знам всички факти по този случай, но това трябва да спре. Новак е шампион, но изглежда, че част от антуража му не отговаря на стандартите за феърплей и тенис култура. Стига толкова - той нападна Федерер, а сега и Димитров. Това е недопустимо и трябва да се спре. Говоря като член на борда на директорите на Международната федерация по тенис", коментира Цветков пред френския вестник "Екип".

Според Цветков организирането на демонстративния турнири в този момент не е било оправдано. Провеждането на "Адриа тур" доведе до вълна от негативни реакции, включително и от част от Съвета на играчите.

"Новак искаше да направи нещо добро за страната си, родния си град и семейството си, но сбърка с "Адриа тур". Може да се извини, но не бива да обвинява други. Това е дребнаво", добавя Цветков.

"София оупън" през ноември

Президентът на българската федерация коментира и евентуално провеждане на турнира в София. За сезон 2020 датите на "София оупън" бяха променени за периода 27 септември - 4 октомври, но пандемията от коронавируса и пренасрочването на "Ролан Гарос" повлия на българската надпревара.

"Ще се опитаме да го организираме, може би през ноември. Това е единственият турнир на Балканите. В този регион с Гърция и Сърбия заслужаваме да имаме турнири от този ранг. Не е задължително промяната да води до проблем с подсигуряването на спонсори, а по-скоро е въпрос на това какъв процент от капацитета на залата ще можем да използваме, защото това е турнир за феновете. Никой не може да прави прогнози в този момент", казва Цветков.