Диалогът на Сърбия и Косово в Белия дом по покана на американския президент Доналд Тръмп е пред провал.

Това става, след като обвинение срещу колегата му Хашим Тачи от специалната прокуратура, разследваща в Хага престъпления от войната през 90-те, принуди държавния глава да отложи посещението. Преди малко същото направи и премиерът Авдула Хоти, който бе потвърдил, че ще отиде на негово място за разговори със сръбския президент Александър Вучич.

Хоти обаче промени мнението си за по-малко от ден. Тази сутрин обяви в "Туитър", че "заради новите развития в Прищина като резултат от обвинението, подадено от специализираната прокуратура", не може да посети срещата на 27 юни.

"Трябва да се върна в страната си, за да се справя със ситуацията", написа още Хоти. По думите му за отказа от участие е уведомен специалният пратеник на президента Доналд Тръмп за спора Белград - Прищина, бившият посланик в Германия Ричард Гренел. Съобщението от вчера следобед предизвика политическа буря в Косово, където Тачи бе водеща фигура в политическия живот в продължение на дълги години и запази част от влиянието си като президент. Обвинен е и Кадри Весели, който ръководи оглавяваната дълго от него Демократическа партия на Косово.

Западнобалканската секция на "Свободна Европа" отбелязва, че решението на Хоти не променя плановете му за разговори в Брюксел (изглежда, тъкмо това посещение има предвид, когато казва, че трябва да се "върне в Прищина"). "Той обаче не отказа да пътува до Брюксел на 25 юни, където трябва да се срещне с ръководителите на европейските институции и представители на Европейския парламент."

Такава среща е заявил и сръбският президент Александър Вучич. Непосредствено след решението на Хоти не е известно дали и той няма да се откаже от визитата във Вашингтон, където трябваше да отиде след разговори за Косово и в Москва, и в Брюксел.

Бе предвидено също така Вучич и Тачи да се срещнат в белгийската столица за подновяване на европейския диалог, спрял в последните две години, но това можеше да стане едва след разговорите в Белия дом, през юли. За тази седмица в графика на сръбския президент и на пристигналия в Брюксел Хоти нямаше двустранна среща.

Снощи ЕС отказа да коментира обвиненията към Тачи, но обяви, че поддържа работата на специализираната прокуратура. Ситуацията коментира и Държавният департамент, нарекъл обвиненията крачка към установяване на истината и процеса на помирение на Западните Балкани.

Дневник