Шуменският общински съвет прекрати процедурата за избор на омбудсман до изработването на нов Правилник за организацията и дейността на обществения посредник.

Избрана бе специална комисия, на която бе даден срок от 3 месеца. През това време настоящият омбудсман Иван Капралов ще продължи да изпълнява функцията си, въпреки че мандатът му изтече през май. 

До решението за спиране на процедурата се стигна, тъй като съветниците не можаха да постигнат консенсус по темата, след като на днешната сесия бяха внесени 2 различни докладни по този въпрос. 

Предложението на председателя на Общинския съвет Красимир Минчев бе омбудсманът да получава по-малка заплата - не 80% от тази на кмета на общината, а 80% от неговата, както и да отпадне щата на помощника на омбудсмана. 

Съветниците Артур Алтунян и Васил Тодоров пък бяха внесли друго предложение - да отпадне ограничението омбудсманът да може да бъде избиран само два мандата. 

За да излязат от положението, съветниците гласуваха 9-членна комисия да изчисти въпроса. В нея влязоха представители на всички политически сили - Даниела Русева, Метин Джамбазов, Красимир Костов, Артур Алтунян, Явор Якимов, Лили Петрова, Светлозар Петков, както и двама от общинска администрация - зам.-кметът Росица Антонова и секретаря Диян Димитров. 

ШУМ.БГ