Държавна агенция "Национална сигурност" няма информация през миналата година да е имало подготвян терористичен акт в България, или организиране на нападение от такъв род срещу български граждани и интереси зад граница. Няма и данни за изграждане на терористични структури на територията на страната, се казва в отчета за дейността на службата за 2019 г.

Като основен риск, свързан с тероризма се посочва миграционния поток, както и джихадистка пропагандата в интернет, под чието влияние попадат отделни български граждани. Сред успехите от ДАНС посочват операция от януари, при която са задържани 43 български и чужди граждани, участвали в схема за незаконни финансови трансфери от Близкия изток към Западна Европа с цел подпомагане на терористична дейност. По случая на 6 лица са повдигнат обвинения за финансиране на тероризъм.

Споменава се и случая с младежа от Пловдив, който от материали в интернет се обучавал в изработване на импровизирани взривни устройства.

Поради съпричастност към терористична дейност от България са изгонени 14 чужди граждани, които са получили и забрана за влизане и пребиваване в България и всички държави-членки на ЕС. Системата на ДАНС за идентификация на пътуващи чуждестранни бойци е направила 8258 проверки, при 7855 през 2018 г. и 4633 през 2017 г. и благодарение на нея не било допуснато преминаване през наша територия на лица от тази рискова категория. При 1102 интервюта с лица от рискови категории, служители на ДАНС са отказали достъп в страната на 21 души.

Като цяло заплахата за обществения ред в България, произтичаща от дейността на крайни десни и леви структури, се оценява като ниска, заради тяхната ограничена членска маса и ниска популярност, казват от ДАНС. От агенцията нямат и данни за опити за изграждане на екстремистки структури на радикална основа в страната.

Спряно назначение на руски дипломат

Що се отнася до шпионажа най-често заплахата е идвала от Русия, като се цитират и конкретни случаи с дипломати, опитали да се сдобият с класифицирана информация. След информация от ДАНС няколко служители на руското посолство са получили забрани за влизане в страната за 10 години.

Пак благодарение на агенцията не било допуснато и назначаването на руски дипломат на поста аташе по въпросите на отбраната в посолството на Русия. Аргументът е, че това ще създаде потенциални заплахи за националната сигурност на България.

С помощта на ДАНС български гражданин е привлечен като обвиняем за организиране на престъпна схема за изпиране на пари и финансиране на мероприятия, засягащи националната сигурност на страната, като по случая двама граждани на Русия са включени в информационния масив на нежеланите в страната чужденци и им е наложена 10- годишна забрана за влизане в страната.

От ДАНС отчитат, че следвайки глобалните тенденции, се предлага все по-разнообразен хибриден инструментариум за реализация на приоритетите на чужди служби. За целта се използвали официални представителства, специални служби, държавни структури, създадени за работа в чужбина за икономическо подпомагане, диаспори, културно сътрудничество, фирми, неправителствени организации и т.н.

Щети за бюджета от над 205 млн. лв

По отношение на финансовата сигурност на България от ДАНС посочват, че те нямат потенциал да увредят финансовата система като цяло. Сред успехите се посочва две операции за противодействие на международна схема за финансови измами от типа "социално инженерство" посредством форекс търговия и търговия с криптовалута и последващо легализиране на придобития от престъпната дейност пари. По информация на ДАНС били образувани и 86 досъдебни производства и прокурорски проверки за посегателства срещу финансовата система на страната и са повдигнати обвинения на 71 лица.

По предварителни оценки на службата, чрез схемите за данъчни измами и други ощетяващи фиска посегателства, пресечени от ДАНС през 2019 година на държавния бюджет са нанесени щети за над 205 млн. лв., а размерът на предотвратените щети бил неколкократно по-голям. В контекста на кандидатурата на България за присъединяване към Европейския банков съюз и Европейския валутен механизъм (ERM II) за тази година от ДАНС си постовят за задача обезпечаване на процесите във финансовата система и противодействие на рисковете, свързани с изпиране на пари.

Личните данни в държавните ведомства остават в риск

От ДАНС отчитат, че и през 2019 година защитата на личните и други ключови данни в държавните ведомства остава под въпрос, заради съществуващи уязвимости, ограничените средства за привличане и задържане на квалифициран персонал и въвеждане на софтуер, и хардуер, осигуряващи необходимата защита. От агенцията определят като "критичен инцидент" нерегламентираният достъп и последващо разпространение на информация, съхранявана в Национална агенция за приходите. От ДАНС посочват още, че пропорционално на темповете, с които нараства делът на предлаганите онлайн финансови услуги, се увеличават и случаите на кибератаки спрямофинансови институции.

През 2019 г. от ДАНС са предоставили 34 указания на държавни органи за повишаване степента на киберсигурност и противодействие на киберинциденти. Като цяло от агенцията смятат, че през миналата година състоянието на Националната система за защита на класифицираната информация е относително стабилно. От ДАНС са извършени 220 планови и инцидентни проверки, при които са дадени 1282 предписания за предприемането на организационнотехнически мерки за подобряване на защитата на класифицираната информация.

През 2019 г. по информация на агенцията са били образувани 15 прокурорски проверки за неправомерно предоставяне на класифицирана информация и неправомерно размножаване на класифицирани документи.

Дневник