Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) смята, че публикуването на снимки на прокурора от Специализираната прокуратура Ангел Кънев, който е наблюдаващ по редица нашумели разследвания, сред които и това срещу бизнесмена Васил Божков, е криминален натиск.

Това беше записано в декларация на колегията, подписана и от главния прокурор Иван Гешев, във връзка с публикувани от Божков по-рано снимки на обвинителя. "Действията на Прокуратурата на Република България (ПРБ) срещу корупцията и организираната престъпност очаквано предизвикват опити за политически, икономически, медиен, а вече и криминален натиск", се казва в декларацията.

По-рано днес във фейсбук пост обвиняемият бизнесмен публикува снимки, на които се вижда как Ангел Кънев излиза от Националната агенция по приходите (НАП). В придружаващия пост Божков пише: "През последните месеци Прокуратурата оказва непрекъснат натиск върху служителите на НАП. Резултатът е десетки нарушения на законите. Заплахи. Грабеж. Наблюдаващият прокурор на голяма част от делата ми ежеседмично изисква от НАП погазване на закона и престъпни действия. Същият Ангел Кънев, за когото се твърди, че е разпитал ББ (Бойко Борисов - бел. ред.), МС (Менда Стоянова - бел. ред.) и ВГ (Владислав Горанов - бел.ред.) (2 пъти), може да отговори #КОЙ дирижира тези действия. А #КОЙ може да разпореди и на ВГ, и на ИГ си отговорите сами."

Постът завършва с традиционото пожелание за здраве и с благодарност за получените сигнали. В последващ пост Божков уточнява, че снимките е получил от симпатизант.

Гешев: Някои хора са застинали около Магурата

Според прокурорската колегия обаче разпространението на тези снимки означава, че Кънев е бил следен, което те определят като недопустимо.

"Незаконното проследяване и заснемане, както и публикуването на снимки на прокурор от Специализираната прокуратура при изпълнение на служебните му задължения е груб и недопустим натиск по отношение на конкретния магистрат и срещу независимостта на Прокуратурата - част от съдебната власт", пише в декларацията, приета единодушно. Тя е била гласувана само няколко часа след поста на Божков.

В становището е записано, че прокурорите "изразява безпрекословна подкрепа към твърдите и безкомпромисни действия на Прокуратурата срещу всеки опит за натиск, без значение кои са поръчителите и изпълнителите на подобни деяния". Според декларацията извършителите на подобни актове срещу върховенството на правовия ред трябва да бъдат преследвани с цялата строгост на закона. Затова и колегията заявяват, че ще подкрепи всякакви действия за защита на магистратите.

Главният прокурор Иван Гешев, който председателства колегията, използва случая отново да заяви, че прокуратурата защитавала обществения интерес и търси справедливост.

"Многократно съм казвал, че няма недосегаеми лица, независимо дали са част от Министерски съвет, президентството, милиардери или социално слаби, ние сме и ще бъдем подложени на всякакви атаки - медийни или политически, или както в случая с криминален оттенък. Това е част от работата ни", казва Гешев, цитиран от пресцентъра на съдебния съвет.

"Времената са променени. Някои хора са застинали в 80-те и 90-те години, когато общественият и политически живот се въртеше около Магурата", казва още главният прокурор. По думите му прокуратурата ще застане зад всеки честен магистрат, независимо дали е прокурор или съдия, служител или следовател, в случай, когато са подложени на атаки. "В качеството ми на магистрат бих казал, че в този случай има данни за състав на престъпление", смята още Гешев. "В същото време прокуратурата ще бъде безкомпромисна към лица от нейните структури, които осъществяват дисциплинарни нарушения или състави на престъпления. Прокуратурата не прави разлика между лицата, които са нарушили закона, и няма да правим такава, включително и ако те са част от съдебната власт", заяви Иван Гешев.

Дневник